Pakistan Başbakanı Şerif'in Ailesi Hakkındaki Yolsuzluk İddiaları

Pakistan Başbakanı Şerif'in ailesine ilişkin yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere kurulan Ortak Soruşturma Komisyonu, raporunda Şerif ailesinin deklare ettiği mal varlığının gerçeği yansıtmadığını bildirdi.

Pakistan Başbakanı Navaz Şerif'in bazı aile üyeleri hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere kurulan Ortak Soruşturma Komisyonu (JIT) raporunda, Şerif ailesinin bildirdiği mal varlığı ile öğrenilen arasında 'kayda değer farklılık' olduğunu açıkladı.

Komisyon, 60 gün süren soruşturmanın ardından raporunu Pakistan Anayasa Mahkemesine sundu.

Raporda, 'Davalıların deklare ettiği mal varlığı ile bilinen gelir kaynaklarından elde edilen arasında kayda değer fark bulunmaktadır.' ifadesine yer verildi.

Raporun bir bölümünde, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) ve İngiltere merkezli şirketlerden Şerif ailesine bağlı şirketlere hediye ve kredi adı altında 'usulsüz nakit aktarıldığına' dikkat çekildi.

Anayasa Mahkemesi sadece bir kısmı medya ile paylaşılan raporun incelenmesinin ardından gelecek hafta davayı görmeye devam edecek.

Başbakan Şerif hükümetinin Planlama ve Kalkınma Bakanı Ahsan İkbal, basına yaptığı açıklamada, rapordaki iddiaların 'ispatta yoksun' olduğunu ileri sürdü.

Hükümet Sözcüsü Talal Çodri ise raporu kınayarak 'Rapor, Başbakanı koltuğundan etmeyi hedefliyor.' değerlendirmesinde bulundu.

Pakistan Anayasa Mahkemesi, ülkedeki Panama Belgeleri ve Şerif ailesi hakkındaki yolsuzluk iddialarını soruşturmak üzere 6 kişiden oluşan bir komisyon kurulması kararı almıştı.

Ülkenin 2 istihbarat kuruluşundan temsilcilerin de bulunduğu JIT, daha önce Şerif'in iki oğlu, kardeşi ve iki yakın çalışma arkadaşını sorgulamıştı.

Merkezi Panama'da bulunan hukuk firması Mossack Fonseca'ya ait 11,5 milyon sayfalık belgenin sızdırılmasının ardından Başbakan Şerif'in 4 çocuğundan 3'ünün off-shore şirketleri aracılığıyla Londra'da gayrimenkuller satın aldığı ileri sürülmüştü.

Pakistan yasalarında off-shore şirketine sahip olmak yasaklanmasa da muhalefet, bu paranın 'rüşvet ve yolsuzluk' ile elde edildiğini öne sürüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile