Pakistan'dan Bati Medyasina 'Kesmir'in Göz Ardi Edilmesi' Konusunda 'Iki Yüzlülük' Tepkisi

Pakistan Basbakani Imran Han, Batili medya organlarinda Uygur meselesi ve Hong Kong'un öne çikarilirken Kesmir'deki gibi dünyanin farkli yerlerinde yasanan insan haklari ihlallerine neredeyse hiç dikkat çekilmemesini "iki yüzlülük" olarak nitelendirdi.

Han, Çin basinina yaptigi açiklamada, Çin'in Uygurlarla ilgili tutumunun Batili medya organlarinda anlatilanlardan tamamen farkli oldugunu savundu.

Bati medyasinda Uygur meselesi ve Hong Kong'un öne çikarilirken Kesmir'deki gibi dünyanin farkli yerlerinde yasanan insan haklari ihlallerine neredeyse hiç dikkat çekilmemesini "iki yüzlülük" olarak nitelendiren Han, Çin ile olan son derece yakin iliskilerden dolayi Pekin yönetiminin Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki Uygurlara muamelesine yönelik anlatisini kabul ettiklerini dile getirdi.

Han, bugüne kadar kendilerine Bati demokrasisinin toplumlari kalkindirmak için en iyi yol oldugunun söylendigine dikkati çekerek, Çin Komünist Partisinin (ÇKP) essiz modeliyle Bati demokrasisine alternatif oldugu degerlendirmesinde bulundu.

20 Haziran'da HBO televizyonundaki "Axios on HBO" programi için verdigi röportajda Han, muhabirin, kendisine Bati’da Islamofobi ile mücadele konusundaki girisimlerini animsatmasi ve "Çin'in Müslüman Uygur Türklerine yönelik insan haklari ihlalleriyle ilgili neden açik sekilde konusmadigini" sormasi üzerine, "Çin ile ne sorunumuz varsa kapali kapilar arkasinda konusuruz. Çin, Pakistan'in en zor zamanlarinda bizim en büyük dostumuz oldu." ifadelerini kullanmisti.

- Çin'in Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ndeki uygulamalari

Çin'de son yillarda Uygur Türklerinin kimlik ve kültürlerine yönelik ihlaller uluslararasi kamuoyunca elestiriliyor.

Pekin'in "mesleki egitim merkezleri" olarak adlandirdigi, uluslararasi kamuoyunun ise "yeniden egitim kamplari" diye tanimladigi yerlerde, Birlesmis Milletler (BM) verilerine göre en az 1 milyon Uygur Türkü kendi rizasi disinda tutuluyor.

Pekin yönetimi, Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde kaç kamp bulunduguna, buralarda kaç kisinin olduguna ve söz konusu kisilerden ne kadarinin sosyal hayata döndügüne iliskin bilgi vermiyor.

BM ve diger uluslararasi örgütler, kamplarin incelemeye açilmasi çagrilarini yinelerken Çin, kendi belirledigi birkaç kampin az sayida yabanci diplomat ve basin mensubu tarafindan kismen görülmesine izin verdi.

Çin makamlari, BM yetkililerinin dogrudan bilgi almak amaciyla bölgede serbestçe inceleme yapma talebini ise geri çeviriyor.

Öte yandan, ABD Disisleri Bakanligi, Ingiltere, Belçika, Kanada ve Hollanda Parlamentolari Çin'in Uygur Türklerine yönelik uygulamalarini soykirim olarak tanimisti.

- Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru

Çin, tarihi Ipek Yolu'nu canlandirmayi amaçlayan Yol ve Kusak Girisimi kapsaminda ulastirma altyapisina yatirim yaptigi ülkelerde kredi ve borç destekleriyle etkisini her geçen gün artiriyor.

Çin, Devlet Baskani Si Cinping'in 2013’te açikladigi Kusak ve Yol Girisimi'ni 21. yüzyilin en büyük kalkinma projesi" olarak görüyor.

Çin'in kuzeybatisindaki Sincan Uygur Özerk Bölgesi'ni, Pakistan'i kuzeydogu-güneybati yönünde kat ederek Gwadar ve Karaçi limanlariyla Umman Denizi'ne baglamayi amaçlayan "Çin-Pakistan Ekonomik Koridoru" (CPEC) projesi, Kusak ve Yol Girisimi'nin kalbinde yer aliyor.

Proje kapsaminda yürütülen kara yolu projeleri, liman ve serbest bölge insaatlarinin büyüklügü 2020 itibariyla 70 milyar dolari asti. Projelerin Pakistan'i Çin imalat ürünlerinin dünyaya tasinmasi konusunda kilit bir lojistik üssü haline getirmesi hedefleniyor.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile