Pakistan'dan Hindistan'a 'Pegasus Casus Yazilimi' Tepkisi

Pakistan Disisleri Bakanligi, uluslararasi basinda Hindistan’in Israil merkezli NSO Group sirketinin ürettigi "Pegasus casus yazilimini", Basbakan Imran Han’a yönelik kullandigina dair haberlere atifta bulunarak Yeni Delhi yönetimine tepki gösterdi.

Disisleri Bakanligindan yapilan açiklamada, uluslararasi basinda yer alan Hindistan’in Israil merkezli casusluk yazilimini kendi vatandaslarina, yabancilara ve Basbakan Han’a karsi organize casusluk operasyonlari için kullandigina dair haberlerin ciddi bir endiseyle not edildigi belirtildi.

Açiklamada, Hindistan’in devlet merkezli, devam eden ve yaygin gözetleme ve casusluk operasyonlarinin, sorumlu devlet davranisina iliskin küresel normlarin açik bir ihlali olduguna dikkat çekilerek, bunun en güçlü sekilde kinandigi vurgulandi.

Ortaya çikan gelismelerin yakindan takip edildigine isaret edilen açiklamada, söz konusu haberler göz önünde bulundurularak Birlesmis Milletler'in (BM) ilgili organlarindan konuyu sorusturmasi, gerçekleri açiga çikarmasi ve Hint faillerden hesap sormasi talep edildi.

The Post gazetesinde, Hindistan'in söz konusu yazilim araciligiyla aralarinda Pakistan Basbakani Han'in daha önce kullandigi bir telefon numarasina yönelik casusluk girisiminde bulundugu ancak bunun basarili olup olmadigi belirtilmemisti.

Hindistan merkezli The Wire haber sitesinde ise Hindistan'da casusluk girisiminde bulunulan kisiler arasinda bakanlarin, muhalif siyasetçilerin, gazetecilerin, bilim insanlarinin ve insan haklari aktivistlerinin bulundugu aktarilmisti.

Pakistan Bilgi ve Yayincilik Bakani Çaudri Favad Hüseyin, 20 Temmuz’da yaptigi açiklamada, Basbakan Han’in telefonuna casusluk girisiminde bulunulup bulunulmadiginin sorusturuldugunu söylemisti.

- Yanki uyandiran "casus yazilim"

Ingiliz gazetesi Guardian'in haberinde, 17 medya kurulusu tarafindan yürütülen arastirmada NSO Group'a ait casus yazilimin küresel çapta yaygin ve kötü amaçlar için kullanildigi ileri sürüldü.

Bahreyn, Kazakistan, Meksika, Fas, Azerbaycan, Ruanda, Suudi Arabistan, Macaristan, Hindistan ve Birlesik Arap Emirlikleri (BAE) olmak üzere en az 10 hükümetin NSO Group'un müsterisi oldugu iddia edildi. Casus yazilimin aktivist, gazeteci, avukat ve siyasileri hedef almak için hükümetlere satildigi savunuldu.

Iddiaya göre, bir telefonu "gözetleme" cihazina dönüstürebilen bu casus yazilimla, kullanicinin bilgisi ve izni olmadan mikrofon, kamera, mesajlar, ses kayitlari ve rehber gibi çok sayida uygulamaya erisim saglanabiliyor.

Ruanda, Fas, Hindistan ve Macaristan, 50 binden fazla telefon numarasinin oldugu listede adi geçen kisilerin telefonlarini takip için Pegasus'u kullandiklari iddialarini yalanladi. Azerbaycan, Bahreyn, Kazakistan, Suudi Arabistan, Meksika ve BAE hükümetleri ise henüz iddialara yanit vermedi. NSO Group da hakkindaki tüm suçlamalari reddetti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile