Pakistan Dışişleri Bakanı'ndan Hintli mevkidaşına samimiyetsizlik suçlaması

Güney Asya'nın nükleer güce sahip ve rakip komşu ülkesi Hindistan ve Pakistan'ın arası bir türlü düzelmiyor. 2008 Ekim'deHindistan'ın Mumbai şehrinde

Güney Asya'nın nükleer güce sahip ve rakip komşu ülkesi Hindistan ve Pakistan'ın arası bir türlü düzelmiyor. 2008 Ekim'deHindistan'ın Mumbai şehrinde meydana gelen terör saldırısı ile çıkmaza giren ilişkileri düzeltmen için bakanlar seviyesinde tekrar başlayan barış görüşmelerinde aksaklıklar yaşanmaya başladı.

Pakistan Dışişleri Bakanı Şah Mahmut Kureyşi, bugün yaptığı açıklamada, Hindistan tarafının görüşmeleri daralarak Pakistan tarafından kabul edilemez noktalara çekilmeye çalışıldığını söyledi. Altı aylık süreçte dün üçüncü defa bir araya gelen iki dışişleri bakannının görüşmelerini ABD'de de destekliyor.

Kureyşi yaptığı açıklamada, Hindistan tarafından içişleri müsteşarı Gopal Krishna Pillai'nin Pakistan istihbarat örgütü ISI'ın Mumbai saldırılarını planlamakla suçlaması gölgesinde gerçekleşen görüşmelerin tıkandığını söyledi. Görüşmelerin barış sürecini bir yol haritası çizmeye yönlendirmesini amaçladıklarını dile getiren Kureyşi, her seferinde Hint tarafının bunun önünü tıkadığını dile getirdi. Kureyşi ayrıca meslektaşı Krishna'yı da pozitif yönde müdahil olmamakla suçladı.

"İki ülke arasındaki ilişkiler zaten çok karışık" diyen Pakistan Dışişleri Bakanı, ilerleme adına bazı meselelerin masaya konup görüşülmesini istemiyorlarsa ilerleme beklemenin anlamsız olacağını dile getirdi. Pakistan'ın ikili ilişkilerin geliştirilmesi ve barış sürecinin devamı adına ciddi projeleri olduğuna değinen Kureyşi, Hindistan'ın görüşme masasındaki tutumunun diyalog sürecini destekler nitelikte olmadığını sözlerine ekledi.

1947 yılında ayrılan iki ülke bu tarihten beri üç büyük savaş yaşarken, halen sınır sorunu olan Keşmir eyaletinde zaman zaman iki ordu güçleri arasında sıcak çatışmalar yaşanıyor. Son 20 yıldır Hindistan kontrolündeki Keşmir'de Hindistan hükümetine karşı ayaklanan militanlar ile Hint ordusu arasındaki çatışmalarda 90 bine yakın sivil yaşamını yitirdi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile