Pakistan’ın Doğalgaz Umudu Türkmenistan

Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari, Türkmenistan-Afganistan-Pakistan-Hindistan (TAPİ) doğalgaz boru hattı projesini uluslararası ve bölgesel işbirliğinde önemli bir misyonu üstleneceğini belirtti.

Türkmenistan- Pakistan diplomatik ilişkilerinin 20. kuruluş yıldönümü dolaysıyla Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov’a tebrik mesajı gönderen Zerdari, söz konusu projenin önemine vurgu yaptı. Enerji ihtiyacını Türkmenistan’dan karşılamak isteyen Pakistan yönetimi, TAPİ projesine büyük önem veriyor. Geçtiğimiz ayda Pakistan’ın İnter State Gas Systems ve Hindistan’ın Gail şirketleri, Türkmenistan ile doğalgaz alım-satım anlaşması imzaladı. Türkmenistan’ın en büyük ve dünyanın 2. en büyük doğalgaz yatağı olan Galkınış sahasında başlayacak olan hattın uzunluğu bin 735 kilometre. Maliyeti 7,6 milyar doları bulması beklenen hatla, Hindistan ile Pakistan’ın günlük 38’şer milyon metreküp, Afganistan’ın ise 14 milyon metreküp Türkmen gazını satın alması bekleniyor.
Rusya’nın ilgi gösterdiği ve ABD’nin desteklediği bu hattın hayata geçirilmesi için projeye katılan ülkeler tarafından mali kaynak arayışı sürüyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile