Paletli Ambulans Taşıyan Kurtarıcıya Ceza

Paletli Ambulans Taşıyan Kurtarıcıya Ceza

Soma ilçesinde yoğun kar yağışı nedeniyle 112 ekipleri tarafından ulaşılamayan bir hasta için Manisa’dan gönderilen paletli ambulansı taşıyan kurtarıcıyı, kantara alarak bin 600 TL tonaj cezası kesilmesi tepki ile karşılandı.


Hastaya yetiştirilmek istenen paletli ambulansı taşıyan kurtarıcıya kesilen tonaj cezası Manisa’da günün konusu oldu. Olay dün akşam saatlerinde Yeniköy Mahallesi çıkışındaki Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ait kantarda yaşandı. Soma ilçesi Kayrakaltı Mahallesi'nde genel durum bozukluğu olan 85 yaşındaki hastaya hava şartlarından dolayı ulaşamayan sağlık ekipleri, Manisa İl Sağlık Müdürlüğü’nden paletli ambulans talep etti. Paletli ambulans ilçeye götürülmek üzere 35 AY 7384 plakalı kurtarıcıya yüklendi. 45 NE 782 plakalı paletli ambulans, 112 Acil Servis ambulansı eskortluğunda Soma'ya gitmek üzere yola çıktı. Yeniköy Mahallesi çıkışında durdurulan kurtarıcı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığına ait kantara çıkarıldı. 160 kilogram tonaj fazlalığı çıkan çekiciye 1600 lira ceza kesildi. Bunun üzerine kurtarıcının sürücüsü ve kantar görevlileri arasında uzun süre tartışma yaşandı. Bu anlar güvenlik kameraları tarafından da kaydedildi. Dün yaşanan olayın ardından bugün kurtarıcının sürücüsü ve milletvekilleri konuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Tonaj ağırlığı yüzünden bin 600 TL ceza yiyen kurtarıcının şoförü İhsan Güler, “Saat 15.00 gibi Manisa’dan ambulansı yükledik. Soma’daki bir hastayı alamaya giden bir ambulansı yükledik. Kurtarıcı ile giderken kantara soktular bizi. 160 kilogram fazla geldiği için araca bin 600 TL ceza uygulandı. Biz bu cezayı yazmayın diye kimseye bağırmadık veyahut ta kimseye de yazmayın demedik. Cezası yazılsın ama ambulans gecikmesin. Hastaya müdahale etmek için ambulans biran önce gitsin dedik. Arkadaşlar tam tersine 2-2,5 saate yakın kantarda aracı beklettiler. Ambulans da zamanında hastayı almaya gidemedi. Burada ortada mağdur olan biz miyiz veya hasta mı o da tartışılır tabiî ki” dedi.

“KARŞIMIZDA MUHATAP BULAMADIK”
Ambulansın Soma’ya almaya gittiği hasta hakkında herhangi bir bilgisi olmadığını kaydeden Güler şunları söyledi: “Biz sonradan hastanın genel durum bozukluğu olduğunu öğrendik. Diğer ambulanslar yoğun kardan dolayı Savaştepe’ye giremediği için bu paletli zırhlı ambulans olduğu için bunu çekici ile götürdük Soma’ya kadar. Oradan sonra da paletli ambulans gidip hastayı alıp Soma’ya getirecek, hastayı normal ambulansa vererek Manisa’ya getireceklerdi. Tabi böyle bir olay yaşanınca çok gecikme oldu. Hastanın durumu nedir ne değildir bilmiyorum. Vergi denetim memurlarına tüm bunları anlatmamıza rağmen bir tane muhatap bulamadık. Aracıma cezası kesildi. 160 kilogram fazlalığa bin 600 TL ceza uygulandı. Karayollarında Ulaştırma Bakanlığına ait çalışan denetleme ekiplerinin hiçbirinde eğitim yok. Ben buradan şunu anladım; 112’nin ne için neye gittiğini, ne işe yarar bununla ilgili hiçbir eğitimleri olmadığını anlıyorum. Üzerinde 112 yüklü aracı almakla ne yapmaya çalışıyorlar. Gereken neyse yayarız. Biz suçluysak, biz suçlu değilsek karşı taraf gereken neyse yapılacağını umut ediyorum.”
AK PARTİLİ YURTTAŞ: “GEREKLİ İŞLEMLERİ TAKİP EDECEĞİZ”
Merkez Efendi Devlet Hastanesinde düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin paletli ambulansla ilgili sorularını yanıtlayan AK Parti Manisa Milletvekili Dr. Muzaffer Yurttaş ise “Kar paletli ambulansı Manisa’ya 112’ye tahsis ettiğimizde bazıları ‘Manisa’da kar paletli ambulansın ne ihtiyacı var’ son olayda da gösterdi ki Manisa’nın gerek Spil Dağında yeri geldiğinde Demirci’de, yeri geldiğinde Gelenbe’deki olaylara müdahale etmek için kar paletli ambulansa ihtiyacımız var. Burada yapılan işlemli mutlaka gerekli mercilerce incelemesi yapılıp onunla ilgili hata yapan varsa bunun üzerine mutlaka gidilecektir. Konuyu biliyorum. Bizim amacımız vatandaşlara hizmet etmektir. Kar paletli ambulansımızda vatandaşımıza hizmet etmek için orada bulunmaktadır. Bu denetleme merkezlerinin demek ki bazen bu tür sıkıntıları oluyor. Biz onunla ilgili gerekli işlemleri takip edeceğiz” dedi.

KONU MECLİS GÜNDEMİNE TAŞINDI
Manisa Soma ilçesinde yağan kar nedeniyle ulaşıma kapanan Kayrakaltı köyünde rahatsızlanan bir hastayı, hastaneye yetiştirmek için yola çıkarılan paletli ambulansı taşıyan çekiciye fazla yük cezası kesilmesine tepki gösteren CHP Manisa Milletvekili Hasan Ören de “İnsan hayatını hiçe sayan sorumsuz bir davranış" diyerek konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan’ın yanıtlaması için verdiği soru önergesinde, “Hayat kurtarmak için dakikaların bile önemli olduğu bir zamanda Bakanlığınız görevlilerinin paletli ambulansı taşıyan çekiciyi durdurması ve işlemler için yolda bekletmesi, insan hayatını hiçe sayan davranış olarak nitelenmiştir” diyerek, “Manisa il Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirildiği bilinen 112 Acil Paletli Ambulansını Soma’ya taşıyan çekicinin bakanlığınız görevlileri tarafından yolda durdurulması, bekletilmesini, insan hayatını hiçe sayan sorumsuz bir davranış olarak değerlendiriyor musunuz?” diye sordu.

Hasan Ören yaptığı açıklamada, “Soma ilçemize bağlı Kayrakaltı köyünde solunum yetmezliği nedeniyle rahatsızlanan 84 yaşındaki İbrahim Paycı'yı hastaneye yetiştirmek için herkes seferber olmuşken, 112'ye ait paletli kar ambulansını taşıyan çekicinin yolda durdurulması, uzun süre bekletilmesi ve fazla yük gerekçesiyle para cezası yazılmasını anlamak mümkün değildir. Ağırlığı fazla olan yük nedir? Paletli kar ambulansı. Amaç nedir? Bir hastanın hayatını kurtarmak. O zaman ağırlığın hiçbir önemi olmaması gerekir. Çünkü olağanüstü bir durum söz konusudur. Ayrıca paletli kar ambulanslar yavaş hareket ettiği için bütün dünyada yolların karla kaplı olduğu bölgeye kadar en hızlı şekilde ulaşılması için çekicilerle taşınmaktadır. Soma'daki hastamızın hayatını kurtarmak için de Manisa'da bulunan paletli ambulans gece saatlerinde bulunan ilk çekici ile hastaya ulaştırılmak üzere yola çıkarılmıştır. Hastanın kurtarılması için dakikaların bile önemli olduğu bir zamanda yapılan doğru bir davranıştır. Fakat Manisa-Soma karayolunda Ulaştırma Bakanlığına bağlı tonaj kontrol noktasında, İl Sağlık Müdürlüğü tarafından görevlendirilmiş paletli ambulansı taşıyan çekici durdurulmuştur. Çekicinin yüklü ağırlığı 8 bin 500 kilogram yerine 8 bin 680 kilogram geldiği için bin 600 TL para cezası yazılmıştır” diye konuştu.

TEK TESELLİMİZ HASTAYA BİR ŞEY OLMAMASI
Cezai işlemlerin ardından hastanın mağdur olmaması için paletli ambulansın köye ulaştırıldığını ve hastanın alınarak Soma Devlet Hastanesine ulaştırıldığını kaydeden Ören, “Tek tesellimiz hastamızın zamanında hastaneye yetiştirilerek tedavisine başlanmış olmasıdır. Burada unutulmaması gereken hastaların hayatını kurtarmak için geçiş üstünlüğü olan ambulansı taşıyan çekicinin de kamu hizmeti yaptığıdır. İnsan hayatı her şeyin önündedir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile