Pamucak'in Beyaz Gelinleri Can Çekisiyor
Pamucak’in beyaz gelinleri olarak bilinen, nesli tükenme altinda ve koparma cezasinin 244 bin TL olan kum zambaklari, insan baskisiyla her geçen gün yok olmanin esigine gelirken, kum zambaklarina dikkat çeken EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü; “Bu zenginliklerimizi kaybedecegiz” dedi.
Aydin’in dogasinin korunmasi adina önemli projeler gerçeklestiren Ekosistemi Koruma ve Doga Sevenler Dernegi (EKODOSD), nesli tükenme altinda olan kum zambaklarinin korunmasi için çagrida bulundu. Türkiye kiyilarinda nadir olarak yetisen ve nesli tehlike altinda bulunan dogal kum zambaklari, insan baskisi nedeniyle tehdit altinda bulunuyor.
Yaklasik 15 yildir izlemeleri gerçeklestirilen kum zambaklarinda bugüne kadar yüzde 50 oraninda azalma meydana geldigi görülürken, EKODOSD Baskani Bahattin Sürücü, kum zambaklarinin her geçen yil azaldigini ifade etti.
Büyük ve Küçük Menderes havzalarindaki kiyi kumullarinin nadir bitkileri olan kum zambaklarinin insan baskisina maruz kaldigina ve korunmasi gerektigine dikkat çeken Sürücü; “Çogunlukla Ege ve Akdeniz kiyilarindaki kumullarda yetisen ve her geçen yil azalan pancratium maritimum cinsi dogal kum zambaklarinin bölgemizde en yogun oldugu alanlardan biri Efes Selçuk Pamucak bölgesindedir. Yaklasik 15 yildir izlemelerini gerçeklestirdigimiz Pamucak Kumzambaklari bugüne kadar neredeyse yüzde 50 oraninda azaldiklari görülmektedir. Alanda yogun ziyaretçi baskisi, kontrolsüz ve kuralsiz kullanimlar nedeniyle her geçen yil Kumzambaklari azalmaktadir. Antik limanin kuzey bölgesindeki kum zambaklari ATV türü motorlu ve normal binek araçlarinin tahribatlari nedeniyle tamamen bitmistir. Limanin güneyinde bulunan bölgede liman insaatlari nedeniyle bir bölümü kepçelerle yok edilmistir. Güneyde bulunan kamping alanlarinin önündeki kum zambaklari da yogun insan baskisi altindadir. Her türlü insan faaliyetinin serbestçe yapildigi kumullarda, kum zambaklarinin büyük tehdit altinda olduklari görülmektedir. Koruma tedbirleri ve uyarici tabelalar olmadigi için, alani kullanan ziyaretçiler kumzambaklarinin üzerine basarak geçmekte, esyalarini gelisigüzel atmaktalar, kesilen palmiye yapraklarini bile bu nadir türlerin üzerine yigilmaktadir. Alandaki kumullar öylesine hoyratça kullanilmaktadir ki, ziyaretçiler aslinda giderken yanlarinda götürmeleri gereken her türlü çöpü olduklari yere birakmaktadir. Gelisigüzel atesler yakilmakta ve tüm atiklar oldugu gibi çevreye atilmaktadir. Araçlarin denize sifir yanasmalarini ve kumullari betonlastirmalarini anlamak mümkün degildir. Kum zambaklarinin azalmasi, kumullarin tahrip edilmesi, her tarafa çöplerin atiklarin atilmasinin nedeni, yogun kontrolsüz faaliyetlerdir. Eger gerekli ve dogru önlemler bir an önce alinip, koruma ve korumaya uyumlu kullanim gerçeklestirilemezse bu zenginliklerimizi kaybedecegiz” dedi.
“Koparmanin cezasi 244 bin lira”
Kum zambaklarinin bütüncül olarak korunmasi gerektigine vurgu yapan Sürücü; “Asiri sicaklari ve kurakligi yogun olarak yasadigimiz bu dönemlerde, susuzluga aldirmadan bembeyaz görüntüsü ve hos kokusuyla kumullarin içinde tüm güzelligi ve cazibesiyle bizlere görsel bir sölen sunan Kum zambaklarini hep birlikte korumaliyiz. Kum zambaklarinin alanda bütüncül olarak korunmasi için vatandaslarin duyarli olmasi ve zarar verenleri uyarmasi, gerekirse ilgili kurumlara bildirmesi gerekir. Kum zambaklarina zarar verenler ve koparanlar hakkinda islem yapilmakta ve cezasi da 244 bin liradir. Kumullara kontrolsüz araç giris çikislari, ziyaretçi davranislari ve kumul ekosistemini dogrudan olumsuz etkileyen tehditlerin ortadan kaldirilmasi gerekir” seklinde konustu.