Pamuk Irgatlarının Makinelerle Mücadelesi

Pamuk denilince ilk akla gelen pamuk ırgatları, makineli tarıma geçişle birlikte makinelere karşı ayakta durabilme çabası veriyor.

Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen, AA muhabrine yaptığı açıklamada, Çukurova'da pamuk ekilen alanların yüzde 90'ında makineli tarıma geçildiğini söyledi.

Makineyle hasadın her ne kadar ırgatlar ve ailelerine geçimlerini sağlayabilmeleri için dezavantaj oluştursa da çiftçi yönünden birçok avantajı bulunuyor.

Çiftçilerin zaman ve maddi kazanımlarının büyük olduğunu belirten Girmen, şunları kaydetti:

"Örneğin 10-15 pamuk işçisinin 30-40 günde toplayacağı pamuğu bir makine 3-4 gün içinde toplayabiliyor. Bu, hem ürünün tarlada kalıp çürümesini engelliyor hem de üretici malını hemen satabiliyor. Elle toplamaya nazaran kısmi ürün kaybı yaşanıyor ancak zamandan tasarrufla bu zarar minimize ediliyor. Çukurova'da elle pamuk toplama neredeyse bitti diyebiliriz."

Pamuk üreticisi Yusuf Yılmaz ise tarlasındaki ürünü işçilerine toplatmaya devam ettiğini, makineli tarıma sıcak bakmadığını belirtti.

Tarlasında 20'ye yakın işçi çalıştırdığını ifade eden Yılmaz, "Kilosu 55-60 kuruştan pamuğumu topluyorlar. Elle toplama, makineye göre daha verimli. Çünkü elle tek tek toplandığı için ürün kaybı olmuyor. Ayrıca ürettiğim pamuktan 20 kişi ve onların aileleri de nasiplenmiş, para kazanmış oluyor" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile