Güneydoğu Anadolu Projesi (GAP) kapsamında barajların tamamlanarak toprağın suya kavuşmasının ardından 1980'li yıllardan itibaren özellikle Diyarbakır, Şanlıurfa ve Mardin'de çiftçinin gözde ürünü haline gelen ve "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuğun üretiminde bu yıl azalma olacağı bildirildi.
GAP Uluslararası Tarımsal Araştırma ve Eğitim Merkezi Müdürü Şevket Tekin, AA muhabirine, Türkiye'de üretilen 2 milyon 250 bin ton pamuğun bir milyon 313 bin tonunun Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde üretildiğini anlattı.
Bunun 950 bin tonunun Şanlıurfa, 197 bin tonunun Diyarbakır, 57 bin tonunun ise Mardin'de üretildiğini vurgulayan Tekin, Şanlıurfa'da 2 milyon, Diyarbakır'da 418 bin ve Mardin'de ise 114 bin dekar alanda pamuk ekimi yapıldığını söyledi.
Tekin, bu yıl pamuk üretiminde geçen yıla oranla azalma olacağına dikkati çekerek, önceki yıllara oranla daha düşük gelir elde eden çiftçilerin, mısır başta olmak üzere farklı ürünlere yöneldiğini ifade etti.
Türkiye'deki pamuk üretiminin yüzde 61,8'inin Şanlıurfa, Diyarbakır ve Mardin'de gerçekleştirildiğini belirten Tekin, "Geçen yıl 3 ilimizdeki 2 milyon 532 bin dekar alanda bir milyon 313 bin ton pamuk üretimi gerçekleştirildi.
Ancak bu yıl pamuk ekiminde düşüş oldu. Bu nedenle pamuk üretiminde geçen yıla göre yüzde 15 azalma bekliyoruz. Bazı bölgelerde pamuk ekimindeki azalma daha fazla dikkati çekiyor. Mardin'in Kızıltepe ilçesinde pamuk ekiminde geçen yıla göre yüzde 50 düşüş var" dedi.
Çiftçinin daha yüksek gelir elde etmek amacıyla pamuk yerine farklı ürün yetiştirmeyi tercih ettiğini dile getiren Tekin, özellikle üretim maliyetinin düşük olması ve hasadının kolay yapılmasından dolayı mısır ekiminde artış gözlendiğini kaydetti.
-"Çiftçi daha fazla gelir getiren ürünü tercih ediyor"
Kızıltepe Ziraat Odası Başkanı Bedirhan Dinler ise çiftçinin elde ettiği gelire göre ekim yaptığına işaret ederek, geçen yıl pamuk ekiminden beklediği geliri elde edemeyen çiftçilerin mısıra yöneldiğini söyledi.
Kızıltepe Ovası'nda bir yıl içinde iki ürün yetiştirildiğini vurgulayan Dinler, şunları kaydetti:
"Geçen yıla kadar çiftçimiz genelde tek ürün olarak pamuk üretimi yapıyordu. Ancak pamuğun maliyetindeki yükseliş ve fiyatının beklentinin altında gerçekleşmesi nedeniyle çiftçiler başka ürünleri tercih etmeye başladı.
Birinci ürün olarak tahıl eken üretici, ikinci ürün olarak mısırı tercih ediyor. Kızıltepe'de, pamuk ekiminde geçen yıla oranla yüzde 50'nin üzerinde azalma var."
Dinler, bu yıl pamuk fiyatının geçen yıla göre daha düşük olduğunu bildirerek, "Bu nedenle önümüzdeki yıl bölgede pamuk ekimi daha da azalacak. Çünkü çiftçi daha fazla gelir getiren ürünü tercih ediyor" diye konuştu.
-''Destek miktarı artırılmalı"
Çiftçi Nihat Uslu da 30 yılı aşkın süredir üretimini yaptıkları pamuktan son yıllarda istedikleri geliri elde edemediklerini ifade ederek, "Gelir elde edemeyince farklı ürünlere yönelmek zorunda kaldık. Pamuk üretiminin düşmemesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı pamuğa verdiği destek pirim miktarını artırmalı" ifadelerini kullandı.
Pamuk Rekoltesinde Düşme Tehlikesi
Türkiye'nin pamuk üretiminin 62'sinin gerçekleştiği Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde, bu yıl rekoltede düşüş bekleniyor.