Pamuk Tarlasinda Yeni Çesitler Konusuldu

Pamuk Tarlasinda Yeni Çesitler Konusuldu

Aydin’in Nazilli ilçesinde düzenlenen tarla günü etkinliginde ilçe için büyük öneme sahip pamuk üretimi, verimi ve lif kalitesi yüksek yeni pamuk çesitleri konusuldu.



Nazilli’ye bagli Yazirli Mahallesi yakinlarinda bulunan pamuk tarlalarinda düzenlenen tarla günü etkinliginde tekstil sektörünün tercih ettigi pamuk türlerinin yer aldigi ekim alaninda çiftçi bilgilendirildi. Özellikle GDO’suz pamuk üretiminde dünya devleri arasinda yer alan Türkiye’de Atatürk tarafindan 1934 yilinda kurulan Nazilli Pamuk Arastirma Enstitüsü’nün çalismalari ve dünyanin tercih ettigi verimi ve lif kalitesi yüksek pamuk türleri anlatildi.

Pamuk tarlasinda düzenlenen etkinlige Nazilli Pamuk Arastirma Enstitüsü Müdürü Koray Simsek, Enstitü Teknik Personeli Ziraat Yüksek Müh. Dr.Serife Balci, Nazilli Ziraat Odasi Baskani Necdet Izgü, Ziraat Odasi Meclis Baskani Mesut Yörükoglu, Ziraat mühendisleri, çiftçiler ile ziraat ve tohum firmalarinin yetkilileri katildi.

Etkinlikte dünyaca kabul görmüs olan pamuk türleri konusularak uygulama yapilan alanda yetistirilen pamuk türü incelendi. Yaklasik 3 saat süren etkinligin ardindan konuklara kavurma, pilav ve ayran ikram edildi.

“Pamugumuza hep birlikte sahip çikmaliyiz”

Yapmis olduklari tohum çalismalariyla kalite ve verimlilikte yaklasik yüzde 50’lik bir artis beklediklerini belirten Tarim Isletmecisi Ziraat Yüksek Mühendisi Ahmet Bozdag: “Etkinlik düzenledigimiz bu tarlada, pamugun, tohumdan hasat zamanina kadar geçen sürecini yakindan takip ediyoruz. Pamugun kalitesi için en iyi ilaçlari kullanip böceklerle mücadele ediyoruz, belli gübrelerle hizli büyümesini sagliyoruz ve en son pamuk açtirici defoliant dedigimiz ürünle hasada hazir hale getiriyoruz. Yaptigimiz uygulamalarla bizzat çiftçileri yakindan takip ediyoruz. Isletmemizin hazirlamis oldugu reçeteleri kullananlarda yüzde 50 verim artisini garantiliyoruz. Nazilli, diger bölgelere göre en iyi kalitedeki pamugu yetistiren yerlerden biridir. Gördügünüz gibi pamugumuz oldukça kalitelidir, biz pamugumuza sahip çikiyoruz, çiftçilerimizde sahip çiksin” dedi.



“En uzun lifli ve kaliteli pamuklara sahibiz”

Atatürk zamaninda Nazilli’ye kurulan arastirma enstitüsünün buradaki pamugun kalitesini gösterdigini ifade eden Nazilli Ziraat Odasi Baskani Necdet Izgü: “Bölgemizin stratejik ürünlerinden biri pamuktur. Türkiye’de tek olan arastirma enstitüsünün burada olmasinin sebebi, ürünlerin en iyi sekilde günes isinlarini aldigi bölge olmasindandir. Bu da pamukta en uzun lifli ve kaliteli ürünün buradan çiktiginin göstergesidir. Bu sene ortalama dönümde 500 kilo alirsak, 12-13 bin ton civarinda bölgemizde rekolte bekliyoruz. MAY 455 cinsinin bu bölgeye ne kadar uyumlu ve kaliteli oldugunu görüyoruz. Bölgemizin hava kosullarinin da pamuk için uygun oldugunu uzun lifli ve saglam yapisindan anlayabiliyoruz. Buradaki üreticinin verimliligini artirmak için yaptiklari çalismalar adina arkadaslarimiza da tesekkür ediyoruz. Üreticilerimize hayirli ve bereketli bir sezon geçirmelerini diliyoruz” dedi.



“Dünya markasi olabilecek potansiyeldeyiz”

1978 yilindan bu yana pamuk ve diger bitkisel tohumlar üzerinde uluslararasi çalismalar yürüttüklerini ve Türkiye’nin GDO’suz ürünlerle dünya markasi olusturabilecek potansiyelde oldugunu ifade eden özel bir firmanin Ege Bölgesi Satis Müdürü Ali Okkaoglu: “Adana tesisimizde yilda 5 bin ton pamuk tohumu elde ediyoruz. Gelistirmis oldugumuz tohumu, Türkiye disinda komsu ülkelere de satisini gerçeklestiriyoruz. MAY 455 yüksek verimliligi elde ettigimiz bir çesittir. Amerika Birlesik Devleti su anda pamugun anavatani ve bizim onlara gönderdigimiz 2 çesit ürünümüz devlet tarafindan tescillendi. Dünya’da GDO’suz pamuk çesitleri özenle aranirken bizim ülkemizdeki çesitlerin tamami GDO’suz. Bu nedenle de dünya çapinda marka olusturabilecek potansiyele sahibiz, önümüzdeki yillarda bunu gerçeklestirebilmek için çaba sarf ediyoruz” dedi.



“Daha da iyisini piyasaya sunmak için çalisiyoruz”

Nazilli Pamuk Arastirma Enstitüsü Müdürü Mustafa Koray Simsek de konusmasinda: “Bakanligimizin bize çizdigi yolda bir strateji plani olusturmamiz gerekiyordu. Biz de firmalarimizla bir araya gelerek, Sanliurfa, Diyarbakir, Kahramanmaras, Adana ve Nazilli’de melezleme çalismalarina basladik. Nazilli’de MAY 455, Adana bölgesinde de MAY 505 ve MAY 344 pamuk çesitlerimiz tescillenerek çiftçi ve üretici tarafindan en çok tercih edilen çesitlerimiz oldu. Daha da iyisini piyasaya sunmak için çalisiyoruz” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile