Pamuk Tarsim Kapsamına Alınsın Talebi

Pamuk Tarsim Kapsamına Alınsın Talebi

Dünya piyasalarında oluşan fiyatıyla yüzyılın rekorunu kıran pamuk, altın günlerini yaşarken yağmur engeline takıldı

Dünya piyasalarında oluşan fiyatıyla yüzyılın rekorunu kıran pamuk, altın günlerini yaşarken yağmur engeline takıldı. Türk pamuğunun kalesi Ege'de aşırı yağışlar nedeniyle ürünün yüzde 30'u tarlada kaldı. TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, uzun yıllar sonra pamuk üretimine dönen üreticiyi küstürmemek için devlet destekli Tarım Sigortaları Havuzu TARSİM'in aşırı yağış zararını da teminat kapsamına alması gerektiğini söyledi.
Pamuğun dünya piyasalarında en değerli emtia haline geldiğini vurgulayan TARİŞ Pamuk ve Yağlı Tohumlar Birliği Başkanı Beliğ Azbazdar, "Üretime dönen ve gelecek sezon dönmek isteyen üreticinin güvence altına alınmasını talep ediyoruz. TARSİM dolu dışındaki yağışların ürünlere doğrudan verdiği zararları teminat dışında tutuyor. Pamuk hasadı başladığı zaman bastıran sağanak yağışlar üründe bozulmaya neden oldu. Ürünü yağışlardan etkilenen üreticiyi korumak ve üretimin devamlılığını sağlamak amacıyla Tarım sigortaları havuzunda düzenleme yapılması gerekiyor" dedi.
Stratejik ürün olan pamuğun stratejik bir dönem geçirdiğini söyleyen Azbazdar, tüm sektör temsilcilerini birlik olmaya çağırdı. Yaklaşık 10 yıldır kan kaybeden pamuk üretiminin bu sezon üreticinin ve birliklerin mücadelesiyle ancak yüzde 30 artabildiğini belirten Azbazdar, "Tüm dünya pamuğun üzerine titriyor. Pamuk, beyaz altınlıktan çıktı, artık pırlanta. Bugün pamuk üreticisinin yaşadığı sıkıntıları tüm sektör temsilcileri sahiplenmeli. Şu anda pamuk ve üreticileri için yapılacak her bir proje ve iyileştirme çok kısa sürede katma değer olarak geri dönecektir. Geleceğini düşünen herkesin pamukta yaşanan kritik dönemi görüp elbirliğiyle hareket etmesi gerekiyor. Yerli üretim olmadan sanayicilik yapılamaz. Tekstilci ve ihracatçı, dışa bağımlı olmanın bedelini fiyatlar yüzyılın zirvesine çıkınca ödemeye başladı. Fiyatlardaki yüksek seyir en az 4 yıl daha devam eder. Günübirlik politikalarla bu gemiyi yakalayamayız. En başta üretici ayağını güçlendirmemiz gerek. Herkes elini taşın altına koysun" açıklamasında bulundu.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile