Pamuk’un imzası skandalı çözdü

Pamuk’un imzası skandalı çözdü

Almanya’da bir gazetecinin, bir meslektaşından öç almak için yazdığı kitaba konulan Orhan Pamuk övgüsü şüphe çekti. Olayı araştıran gazeteciler aşırmayı ortaya çıkardı

Almanya 'nın saygın Süddeutsche Zeitung gazetesinin Kültür ve Edebiyat Editörü olan Thomas Steinfeld 'in, eskiden çalıştığı bir gazeteden kovulmasına neden olan meslektaşı Frank Schirrmacher 'dan öç almak için takma adla bir kitap kaleme aldığı ortaya çıktı. Skandalı aydınlatan olay ise Orhan Pamuk tarafından yapıldığı belirtilen bir övgünün şüphe çekmesi oldu.
Almanya edebiyatının gündemini Son dönemde “Der Sturm” adlı bir kitap işgal ediyordu. “Per JohansSon” imzalı kitapta bir gazetecinin vahşice öldürülüşü anlatılıyordu. Ancak kitptaki karakter, Frankfurther Allegemeine Zeitung (FAZ) gazetesinin idari yöneticisi olan eski gazeteci Frank Schirrmacher 'i oldukça fazla andırıyordu.

Kitabın kapağında Nobel Edebiyat Ödüllü yazar anonsuyla Orhan Pamuk 'un “Uzun süreden beri okuduğum, en iyi ve en zeki polisiye roman” övgüsü yer alıyordu. Pamuk gibi birinden övgü alan kitabın yazarını merak eden gazeteciler, gizemli Per JohansSon 'un izini aramaya koyuldu.

Gazeteciler yılmadı
Gazeteciler önce kitabı basan S. Fischer Yayınevi 'ne müracaat etti. Bir süre basını oyalayan yayınevi, Sonunda “Maalesef Per JohansSon röportaj vermiyor” dedi. Ancak gazeteciler, hiç tanınmayan bir yazarın kitabının, Orhan Pamuk gibi bir yazar tarafından övülmesine anlam veremedi ve olayın peşini bırakmadı. Ayrıca Orhan Pamuk 'un, sadece İsveççe ve Almanca dillerinde yayınlanan bu romanı nasıl okuyup o yorumu yaptığı da merak konusu oldu.
Gazeteciler kitabın arkasında Malmö 'de doğduğu ve Berlin 'de yaşadığı belirtilen yazarı başkentin kültür sanat çevresinde soruşturdu, ancak onu tanıyan kimse yoktu.

Sonunda itiraf etti
Olay giderek büyüyünce Sonunda Steinfeld kitabı kendisinin yazdığını itiraf etti. Steinfeld, kitaptaki gazeteci içinse “Kesinlikle hayali bir kahraman” dedi. Ancak kitapta anlatılan “Christian Meier” adlı gazetecinin gündeme getirdiği yaşlanan nüfus, robotların geleceği, gen teknolojisi internetin tehlikeleri gibi konular, gerçek hayatta Schirrmacher 'in yazdığı kitapların konularının birebir aynısı olduğu için inandırıcı bulunmadı.
Steinfeld, bir zamanlar Schirrmacher ile FAZ 'da birlikte çalışmıştı. Steinfeld, Schirrmacher ile kavga edince gazeteden ayrılmak zorunda kalmıştı. Alman basınında Steinfeld 'in Orhan Pamuk ile yakın ilişkisi olduğu, birkaç kez onu Türkiye 'de ziyaret ettiği belirtiliyor. Ancak Pamuk 'un kitap kapağında yer alan övgüyü gerçekten yapıp yapmadığı bilinmiyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile