``pamuk Üreticisi Zor Durumda Bırakılıyor``
Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Bal, son dönemlerde Türkiye`deki pamuk fiyatlarının dünya piyasalarının altında seyretmesinin çiftçiyi zor durumda bıraktığını söyledi.
Bal, “Böyle devam ederse üretimin arttırılması yönünde harcanan yoğun çabalar boşa gidecek ve Türk tekstil sektörü yine dışa bağımlı hale gelecektir. Bundan da ülke tarımı ve ekonomisi zararlı çıkacaktır. Pamuk üreticisini küstürmemek gerek. Bunun için tekstil sanayicilerimizin pamuğu iç piyasada dünya borsalarındaki değerinden satın almalarını diliyoruz” dedi.
Bal, bugün itibariyle dünya borsalarında 1 kilogram lif pamuğunun yaklaşık 3,8 - 4 liradan işlem görürken, ülkemizde bu rakamın 2,7 - 3 lira civarında seyrettiğini, hatta fiyatların daha da aşağıya çekilmeye çalışıldığını kaydetti.
Bal, yaptığı açıklamada, “Bu durum son derece düşündürücü ve çiftçimiz ile pamuğun geleceği açısından kaygı vericidir. Günümüz piyasa şartlarında Tarım Satış Kooperatifleri Birliklerinin tek başlarına fiyat belirleyebilme gücü yok. İlgili çevrelerin duyarlı davranması ve reel değerler üzerinden alım yapması, herkesin yararına olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.
Tarladaki üretiminden tezgahtaki satışına kadar olan aşamalarda pamuğun ülkemizde yaklaşık 12 milyon kişiye istihdam alanı sağladığını da hatırlatan Çukobirlik Yönetim Kurulu Başkanı Abdurrahman Bal, şöyle devam etti: “Geçen sezon serbest piyasada oluşan fiyatlardan memnun kalan ve tarlasında pamuğa daha çok yer ayıran çiftçi küstürülmemelidir. Çiftçi pamuk ekiminden çekilirse sektördeki istihdam tehlikeye gireceği gibi, hiç temenni etmiyoruz ama ülkemizin makine çöplüğüne dönmesi de kaçınılmaz olacaktır. Bu arada, tarım ürünlerindeki prim desteğini ciddi ve tutarlı şekilde sürdüren, böylece çiftçimizin emeğini koruyan devletimiz ile tüm yetkililere teşekkür ederiz. Cari açığımız da düşünülerek imkanlar dahilinde pamuk üreticisine verilen destekleme prim miktarının biraz daha yükseltilmesinin, sıkıntıları hafifleteceğini düşünüyoruz.”