Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Baykan Açıklaması

Pamukkale Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan Baykan, ''Türkiye'de denizlerdeki dalga enerjisinden pompaj biriktirme mantığıyla yararlanılarak ek potansiyel elde edilip, enerjiye dönüştürülebilir'' dedi.

Prof. Baykan, Muğla Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü tarafından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen ''Türkiye'nin Hidroelektrik Potansiyelinin Geliştirilme Olanakları'' konulu konferansa konuşmacı olarak katıldı.

Türkiye'de enerji üretimi için su kaynaklarının yeterince değerlendirilemediğini ifade eden Baykan, ''Türkiye'de denizlerdeki dalga enerjisinden pompaj biriktirme mantığıyla yararlanılarak ek potansiyel elde edilip, enerjiye dönüştürülebilir. Ülkemizde yaklaşık 60 küçüklü büyüklü göl var. Bu göller arasında ya da göl akarsu arasında pompaj biriktirme yöntemi uygulanabilir'' diye konuştu.

Denizlerde tuzlu suya dayanıklı pompalar kullanılarak verim alınabileceğini kaydeden Baykan, Çanakkale ve İstanbul boğazlarına jeneratör yerleştirip düşük akımlar kullanarak ciddi oranda potansiyel elde edilebileceğini kaydetti.

Enerji üretirken doğayı zarara sokmadan alınabileceğin en fazlasını değil, doğanın verebileceğinin en fazlasını almak gerektiğine işaret eden Baykan, doğa ve enerji üretimini ortak bir paydada buluşturarak insanlığa yararlı hizmet yapılabileceğini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile