Pan Afrika Parlamento Üyelerinden Fas'a Yaptırım Talebi

Pan Afrika Parlamentosu üyeleri, Afrika ülkelerine, Fas'a karşı ekonomik ve diplomatik yaptırımlar uygulaması çağrısında bulundu

JOHANNESBURG  - Merkezi Güney Afrika Cumhuriyeti’nin Johannesburg kentinde bulunan Pan Afrika Parlamentosu (PAP) üyeleri, Afrika ülkelerine Fas'a karşı ekonomik ve diplomatik yaptırımlar uygulaması çağrısında bulundu.

PAP'ın genel kurulunun olağan toplantısında bir araya gelen milletvekilleri, yaptıkları konuşmalarda, Fas’ı yeraltı kaynakları bakımından zengin olan Batı Sahra’yı işgal etmekle suçlayarak, Afrika ülkelerinden Fas'a karşı etkili ekonomik ve diplomatik yaptırımların uygulamasını istedi.

Konuşmasında, 1975 yılından bu yana Fas yönetiminde bulunan bölgenin bağımsızlığını kazanması gerektiğini söyleyen Pan Afrika Parlamentosu Güney Afrika temsilcisi Floyd Shivambu, “Batı Sahra’nın özgürlüğüne kavuşması için Fas’ın izole edilmesi ve ülkeye karşı yaptırımların şart olduğunu” savundu.

Shivambu, "Aynı zamanda Fas’ın Batı Sahra’dan çekilmesi için Afrika kıtası içerisindeki faaliyetleri yasaklanmalı, daha da ötesi elçiliklerimizi de geri çekmeliyiz” dedi.

PAP Somali temsilcisi Abdulaziz Abdullai de Batı Sahra’ya gözlemci olarak gittiğinde insanların perişan durumunu gördüğünü ifade ederek, işgalin kabul edilemez olduğunu ve sona erdirilmesi gerektiğini vurguladı.

Bir diğer PAP Güney Afrika milletvekili Cecilia Mamela ise Fas’ın, Batı Sahra’da yaşayanlara karşı en ufak bir ilgisinin bulunmadığını ve Afrika’daki bütün elçiliklerini geri çekmesi gerektiğini iddia etti.

Ülkesinin Batı Sahra’da yaşayanların kendi bağımsızlıklarını kazanma haklarını savunduğunu kaydeden Mamela, kadınlar olarak Batı Sahra’nın bağımsızlığını görünceye kadar mücadele edeceklerini söyledi.

Parlamentonun Liberya temsilcisi Gabriel Smith ise ülkesinde de Batı Sahra’nın bağımsızlığı mücadelesini vereceğini söyledi.

Ganalı parlamenter Dominic Nitiwul ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İşgale karşı çıkması gereken İspanya, Batı Sahra’yı terk ettiğinde bir kısmını Moritanya’ya, öteki kısmını ise Fas’a devretti" dedi.

Moritanya’nın Batı Sahra’yı 1978’de terk ettiğini ancak Fas’ın işgale devem ettiğini savunan Nitiwul, “Pan Afrika Parlamentosu olarak söz konusu durumu insanlık dışı buluyoruz. Afrika, en son kolonisinin bağımsızlığı için savaşmalıdır” değerlendirmesinde bulundu. Nitiwul, Avrupa’nın bir çıkar görmedikleri için konuya ilgi duymadığından şikayet etti.

PAP milletvekillerinden Abdurrahman Salek ise Fas’ın işgalini kınadığını, dünyanın Batı Sahra’nın özgürlüğü için yardım eli uzatması gerektiğini ifade etti.

Pan Afrika Parlamentosu, 2004 yılında Afrika Birliği’nin yasama organı olarak kuruldu. Temel amacı, Afrika halklarının ekonomik katılım ve yönetimde tam katılımını sağlamak, barış, güvenlik ve kararlılık ilkelerini desteklemek olan parlamentoda, Afrika Birliği ülkelerinin her birinin 5'er milletvekili yer alıyor.

Parlamento, mayıs ve ekim aylarında olmak üzere yılda iki defa genel kurul toplantılarına ev sahipliği yapıyor.

Johannesburg kentinde 5 Ekim’de açılan Pan Afrika Parlamentosu, 17 Ekim’e kadar oturumlarına devam edecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile