Pancar Alim Fiyati Konya'daki Çiftçileri Sevindirdi

Pancar alim fiyatinin yüzde 25'lik artisla 420 lira olarak açiklanmasi, Konya'daki çiftçi kuruluslari ve üreticiler tarafindan memnuniyetle karsilandi.

Konya Ziraat Mühendisleri Odasi Baskani Murat Akbulut, AA muhabirine, üretici, serbest piyasa ve devlet açisindan dengeli bir alim fiyati açiklandigini söyledi.

Girdi maliyetleri göz önüne alindiginda alim fiyatinin biraz daha yüksek olmasini beklediklerini belirten Akbulut, açiklanan fiyatin çiftçileri üzmeyecegini ifade etti.

"Pancar fiyatlariyla alakali Amasya Seker Fabrikasi geçtigimiz günlerde 360 liraya alacagiz demisti. Bununla ilgili serzenisimiz olmustu." diyen Akbulut, sunlari kaydetti:

"Sayin Cumhurbaskanimiz Recep Tayyip Erdogan'in fiyati 420 lira olarak açiklamasi bizi rahatlatti. Tabii 16 polar degeri üzerine de prim veriliyor olmasi iyi. Maliyetlerdeki artislar göz önüne alindiginda beklentimiz biraz daha yüksekti ama genel olarak baktigimizda dengede bulusulmus gibi görülüyor. Bu fiyat açiklanmasaydi önümüzdeki yil pancar üretiminden kaçislar olabilirdi. Aslinda bizim beklentimiz 500 lira olmasiydi ama bu fiyat da çiftçimize zarar ettirmez. Geçtigimiz yil 336 liraydi, yüzde 25'lik bir artis verilmis oldu. Girdi maliyetlerine baktigimiz zaman ise yüzde 100'e yakin bir artis var. Diger tarim ürünlerine paralel bir alim fiyati açiklandi. Verim ve kalite istenen seviyede olursa bu fiyatlar çiftçilerimizi üzmez."

Sarayönü Ziraat Odasi Baskani Engin Çelik de yüzde 25'lik fiyat artisinin tatmin edici oldugunu dile getirdi.

Alim fiyatlarindaki asiri artisin gida ürünleri basta olmak üzere birçok sektörde de fiyat artisini tetikleyecegine dikkati çeken Çelik, "Bu sene çiftçinin sulama maliyetleri çok fazla. Diger girdi maliyetleri de çok artti. Alim fiyatinin çok fazla artmasi yine çiftçilerimizi ve halkimizi olumsuz etkiler. Bunun yerine üretim maliyetlerini azaltacak bir çalisma yapilmasi lazim. Fiyatin 420 lira olarak açiklanmasi çok güzel. Verim kayiplari çok olmazsa çiftçimiz kazancindan memnun kalir." dedi.

Pancar üreticisi Ibademin Eken, verim ve kalite iyi çikarsa fiyatin tatmin edici olacagini söyledi.

Eken, "Ben aslinda fiyatlarin yüksek olmasini istemiyorum. Onun yerine maliyetler düssün. Gübre, ilaç, tohum, mazot fiyatlari çok yüksek. Bu sene anormal bir sene yasiyoruz. Her üründe kitlik var. Kurakligin etkileri çok fazla. Pancarda da kayip olursa bu fiyatla ancak basa bas çikabiliriz. Verim iyi olursa, polar degerleri de yüksek olursa fiyat bizi ziyadesiyle memnun eder. Insallah bereketli bir pancar hasadi geçiririz." diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile