Pancar Dönümde 9 Tona Kadar Verim Verdi

Pancar Dönümde 9 Tona Kadar Verim Verdi

Eskisehir’de yagislar sonrasi sökümü baslayan seker pancari dönümde 9 tona kadar verim veriyor

Eskisehir’de olgunlasan seker pancarlarinin sökümüne baslandi. Makine yordamiyla tarladan sökülen pancarlar kepçelerle römorklara yükleniyor. Römorklar ve kamyonlarla fabrikaya tasinan pancarlar, kotasini dolduran çiftçiler ürünlerini tonunu bin 855 liradan, dolduramayanlar ise bin 750 liradan satiliyor. Yagislarin iyi oldugu sezon sonrasi Eskisehir genlinde çiftçiler dönümden 6 ile 9 ton arasinda verim aldi. Verimden memnun olan çiftçiler verilen fiyatlarin biraz daha artmasi ve 2 bin lira olmasi yönünde görüs bildirdi.

“450-500 ton pancar teslim edecegiz”

60 dönüm pancari hasat eden ve yaklasik 500 ton pancar elde eden Tepebasi ilçesi Karagözler Mahalle Muhtarin adi Ali Aksoy, “Bahar yagislarimiz güzel oldu. Bahar yagislari güzel olunca pancarimizin çikislari falan güzel. Tabi yazin biraz kurak geçti ama o çikislardan dolayi güzel geçirdik. Güzel bir sezon olacak, üretimde bir sikintimiz yok. Yani bizim bölgede yok, diger bölgeler tabi haliyle su sikintisi olan bölgeler oldu. Bizim herhangi bir sikintimiz yok, su an benim tonajim 9 ton civarlarinda. Biz çocukken 5 ton 6 ton aldigimiz zaman bizim büyüklerimiz gerçekten seviniyorlardi. Su an devlet destegi, kotayi tamamlarsan bin 855 lira, tamamlayamazsan bin 750 lira. Biz 2 bin liranin üzerinde bekliyorduk. Benim tarlam iste gördügünüz tarla 60 dönüm, 450-500 ton pancar teslim edecegiz” dedi.



“Yaklasik 65 dönüm civarinda ektim”

Eskisehir’de 13 yildir çiftçilik yapan Kaan Ilhan ise pancar ekiminin ve hasattaki zorluklarindan bahsederken söyle konustu;

“Bu sene ilk defa pancar ektim yaklasik 65 dönüm civarinda ektim. Su anda sökümlerim devam ediyor ama 7-8 ton civarinda. Pancar, bizim bu bölgede ekilen ürünler içerisinde en masraflisi, en zahmetlisi diyebiliriz. Pancar alim fiyatlari açiklandiktan sonra yaptigimiz hesaplara göre yani neredeyse eger ki 7 tonun altinda kalirsak, ben kalmayacagimi umuyorum. Bizim bölgemizde genel olarak 6 ile 8 ton arasinda bir verim alindigi söyleniyor. Benim düsüncem de ayni sekildeydi. 2 bin - 2 bin 200 arasinda bir fiyat olmus olsaydi eger bizim için daha iyi olurdu.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile