Pandemi Döneminde Köylerin Vazgeçilmezi Kuzine Oldu

Pandemi Döneminde Köylerin Vazgeçilmezi Kuzine Oldu

Pandemi döneminde kalabaliktan uzaklasmak isteyerek köylerine giden Karadenizliler kuzine sobalara ragbet gösterdi.

Covid-19 salgini sürecinde vatandaslar kalabalik ortamdan uzaklasmak için köy ve yaylalara dönüs yapti. Yüksek rakimlarda hem isinmak hem de yemek pisirmek isteyen Karadenizliler, özellikle pandemi sürecinde kuzine sobalara yöneldi. Dogal gaz imkaninin bulunmadigi köy ve yaylalarda yaygin olarak kullanilan kuzine sobalar vatandasin vazgeçilmezi oldu. Satislarinin iyi gitmesi kuzine ustalarinin da yüzünü güldürdü.

Ham maddedeki pahaliligin kuzine fiyatlarina da yansidigini dile getiren kuzine ustasi Engin Kazmaz, “Kuzine satislari su anda çok güzel ama su 1-2 haftadir çok durgunluk var. Nedeni de ekonomik durgunluktan dolayi. Havalar sogudugu zaman iyi alisveris oluyor. Olmayinca da böyle oturup çay kahve içiyoruz. Maliyeti bize pahaliya patliyor. Malzemeler biraz pahali. Bu nedenle soba ve kuzine fiyatlarinda artis yasandi. Bizim tabirimizle satislarimiz çok nazli geçiyor diyebiliriz. Allah’ima sükürler olsun elimizden geldigi kadar müsterilerimize yardimci olmaya çalisiyoruz. Soba satin almak yerine daha çok tamir için geliyorlar. Bunun nedeni de insanlarin fiyatlari pahali bulmasindan. Dogal gaz köylerde olmadigi için kuzine satislarimiz köylerde oluyor. Dogal gazin kuzinecilige bir zarari olmadi. Kuzine zaten genelde köylerde kullaniliyor köyde yasayan insan her halükârda kuzine satin aliyor. Kuzinenin dogal gazdan artisi kisinin elinde olan çali çirpisini ve çöplerini yakabilmesi. Üzerinde birçok yemek çesidini rahatlikla yapabilmesidir. Yani eksisinden çok artisi var. Malzeme çok pahali malzeme ucuz olsa insanlarin alim gücü artacak. Standart bir kuzinenin bize maliyeti bin lira. Satis fiyatimiz ise bin 300 lira gibi oluyor” dedi.



"Karadeniz’de vazgeçilmez"

Köyde dogal gaz olmadigindan dolayi vatandasin kuzineye yöneldiginin altini çizen ve bu yüzden de kuzine satislarinin arttigini dile getiren kuzine ustasi Osman Karali ise, “Geçen sene satislar çok iyiydi. Okullarin tatil olmasiyla herkes köylere çikti. Bu sene de satislar fena degildi. Kuzine zaten lazim olan bir sey, herkesin de kullandigi bir sey. Ekmek pisirir yemegini yapar. Yani Karadeniz’de vazgeçilmez. Köylerde zaten her evde kuzine vardir. Kuzine daha çok köylere hitap ettigi için merkezde dogal gaz oldugu için kuzineye bir etkisi olmadi. Pandemide zaten herkes köye çiktigi için yani köylerde dogal gaz olmadigi için kuzine satislari bu sene çok güzeldi. Simdi kuzine daha agir pisirdigi için yemegi daha lezzetli ve kivamini güzel aliyor. Ekmegi de üzerinde pisirdigi için kuzine daha çok tercih ediliyor” seklinde konustu.



Lüks villalarda aksesuar olarak kullaniliyor

Köylerin yani sira yeni yapilan evlerde bile dekor olarak kuzine alindigi, hatta lüks villalarda bile kuzinenin aksesuar olarak kullanildigini ifade eden Ali Sandikçi da, “Dogal gaz pahali oldugu için insanlar sobaya yönlendi. Soba deyince mesela emaye olarak da sobamiz var, sac olarak da sobamiz var. Insanlarin çok yogun bir talebi var. Yani dogal gaz pahali oldugundan dolayi yine köylerde kullaniliyor. Köylerden ziyade artik insanlar köylerde villalar yaptiriyor veya disarida villa yaptiriyor. Orada hem dekor amaçli hem de o nostaljiyi yasamak için uyguluyorlar. Odun atesinde pistigi için o yemegin tadi farkli oluyor. Zaten eskilerimizde kullanirdi. Simdi ki gibi dogal gaz yoktu” ifadelerini kullandi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile