Pandemi Konferansi Sona Erdi

Pandemi Konferansi Sona Erdi

Izmir Büyüksehir Belediyesi tarafindan düzenlenen pandemi konferansi sona erdi. Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer, kapanis konusmasinda, "Halk sagligi önlemleriyle birlikte büyük ölçekli, küresel, güvenli, etkili ve adil asilamanin tüm dünya genelinde saglanmasinin ne kadar elzem oldugunu görmemiz gerekiyor" dedi. Konferansin ardindan sonuç metni niteligindeki Izmir Pandemi Deklarasyonu ise internette yayimlandi.

Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in "Kriz Belediyeciligi" uygulamasi kapsaminda, pandemiyle mücadele eden Izmir Büyüksehir Belediyesinin düzenledigi iki günlük Dünya Pandemi Konferansi tamamlandi. Konferansin kapanis konusmasini Baskan Tunç Soyer yapti. Konferansin ardindan “saglik en önemli insan hakkidir” diyerek baslayan sonuç metni niteligindeki Izmir Pandemi Deklarasyonu ise internette yayimlandi.

Baskan Tunç Soyer, konferansta dünya çapinda yasanan süreci her yönüyle irdeleyip gelecekte olasi salginlara karsi hizli ve etkili mücadele ile alinmasi gereken tedbirleri; küresel, ulusal ve yerel ölçekte bu pandemiden çikarilacak dersleri tartistiklarini dile getirdi.

"Ülkeler hastaligi kontrol altina alana dek ne yazik ki tümüyle bu salgini atlatamayacagiz"

Dünya ölçeginde birlikte çalismaya, is birligi yapmaya, aklin ve bilimin isiginda ortak hareket etmeye ve bilgi birikimlerini ortak kullanmaya ihtiyaç oldugu sonucuna vardiklarini söyleyen Soyer, söyle devam etti:

"Tüm katilimcilarin degerli görüs ve önerileri alinarak olusturdugumuz ilke ve hedeflerin yer aldigi, tarihe not düstügümüz deklarasyon metnini tamamladik. Pandemide yaslilar, engelliler, saglik sorunu olanlar, kadinlar, çocuklar ve en ön saflarda hizmet sunan saglik çalisanlari üzerindeki orantisiz, dogrudan ve dolayli etkileri olan esi benzeri görülmemis bir küresel salgin yasadik, yasiyoruz. Bu salginin bir saglik ve sosyoekonomik kriz olmaya devam ettigi bir kez daha ifade etmem gerekiyor. Dünyadaki tüm ülkeler hastaligi kontrol altina alana dek ne yazik ki tümüyle bu salgini atlatamayacagiz. Bu sebeple gerekli halk sagligi önlemleriyle birlikte büyük ölçekli, küresel, güvenli, etkili ve adil asilamanin tüm dünya genelinde saglanmasinin ne kadar elzem oldugunu görmemiz gerekiyor. Aksi takdirde sagligimiz ile sosyal ve ekonomik sikintilarimiza sürdürülebilir çözümler bulmak, daha da zorlasacak. Bugün dünyada toplam vaka sayisi 185 milyona ve yasamini kaybedenlerin sayisinin ise 4 milyona yaklastigini biliyoruz. Öncelikle yasamini kaybedenler için derin üzüntümü paylasiyor, pandemi sürecinde yaptiklari fedakarlik ve hayati çabalari için saglik emekçilerine minnettarligimi bir kez daha ifade ediyorum” dedi.

Konferansin örnek teskil edecegini ifade eden Soyer, “Pandemi yönetiminde basarili olabilmek için toplumun tüm kesimlerinin katkisinin ve desteginin saglanmasi çok önemli. Bu süreçte, ulusal ve yerel düzeyde pandeminin yönetilmesinden sorumlu otoritelerin karsilikli güven iliskisi üzerinden tüm süreçleri seffaflik içinde yönetmesinin ve toplumsal dayanismanin ne kadar hayati oldugunu bir kez daha anladik. Özetle; küresel, ulusal ve yerel dayanismanin, esitlik ve çok tarafli is birliginin altini bir kez daha çiziyorum. Izmir’de ev sahipligi yaptigimiz Dünya Pandemi Konferansinda ortaya konan çalismalarin ve yayinlanan deklarasyonun tüm kuruluslar arasindaki isbirligi agini pekistirecegine inaniyorum. Hiçbir kuskum yok ki Izmir’in ev sahipliginde düzenlenen konferans, bu alanda yapilacak baska çalismalara çok önemli bir örnek teskil edecek, öncülük edecek” diye konustu.



Izmir Pandemi Deklarasyonu yayimlandi

Konferansin ardindan sonuç metni niteligindeki Izmir Pandemi Deklarasyonu yayimlandi. Metinde, pandemi yönetiminde basarili olabilmek için toplumun tüm kesimlerinin katkisinin alinmasi ve desteginin saglanmasi çok kritiktir. Bunu saglamak için ulusal ve yerel düzeyde pandeminin yönetilmesinden sorumlu otoritelerin karsilikli güven iliskisini zedelemeden tüm süreçleri seffaflik içinde yönetmesi sarttir. Aksi tutumlar toplumda güven kaybina, bireylerde kafa karisikligina ve kaotik bir ortama neden olarak pandeminin kontrolden çikmasina neden olacagini belirledik" denildi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile