Batman TOKI Kazim Karabekir Ilkokulu’nda Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ögretmeni olan Nursema Nergiz Kara ve sinif ögretmeni Enes Bulut’un kurucusu olup birlikte baslattigi proje; ögretmen, ögrenci ve veliler tarafindan ilgi gördü. Projeyle ilgili konusan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ögretmeni Nursema Nergiz Kara “2020-2021 egitim ögretim yilinda maalesef salgindan kaynakli uzaktan egitim yürütmekteydik. Uzaktan egitimde arkadaslarimizla beraber, ben kurucu ortak olarak ve Enes Bulut ögretmenimizle birlikte ’Gelenekten Gelecege’ isimli bir proje baslattik. Bu projemiz aslinda eTwinning kapsaminda bir proje. Çocuklarimizin evde çok sikildiklarini düsündük. Aileleriyle, kendileri ayni zamanda güzel ve keyifli vakitler geçirmesini istedik. Ayni sekilde zaten dersle iliskili olan kültürel mirasimiz, kültürel geleneklerimiz, göreneklerimiz, kültürel kiyafetlerimiz; bunlari tanimalarini istedik. Hem uzaktan egitimde, EBA platformunda derslerini takip ettiler hem de projemiz sayesinde, bir hafta geleneksel kiyafetleri tanidilar, kendileri giydiler ve giydikleri bu kiyafet hakkinda aileleriyle konustular, birbirleriyle paylasimda bulundular ve çok eglendiler. Projemizde 10 ortak bulunmakta. Bir Azeri ortagimiz, 9 tane de ülkemizin her bölgesinden seçtigimiz ögretmenimizle birlikte bu projeyi yürüttük ve geleneksel kiyafetleri, türküleri, halaylari, tarihi mekanlari, yöresel ürünleri ögrenirken; hem kendi sehirlerindekini ögrendiler hem de diger sehirdeki arkadaslarimizin geleneklerini ögrendiler. Çocuklar kendi tarihi mekanlarini ögrendiler ayni sekilde tarihi mekanlara karsi, tarih dersine karsi da ön yargilarini kirmis oldular. Evet belki bu tarihi mekanlari gezme imkani bulamadik ama ögretmenlerimizle teknolojik araçlarini kullanarak Web2 araçlari dedigimiz bu teknolojik araçlarini kullanarak çocuklara online bir sekilde tarihi mekanlari gezdirdik. Projemizle alakali sanal sergi ortami olusturduk. Çocuklar bu sergiyi gezdiler. Teknolojik araçlarla bunlari daha yakindan tanidilar. Velilerimiz de ayni sekilde. Hep birlikte halay çektiler. Ayni sekilde afisler tasarladilar logolar tasarladilar resimler yaptilar. eTwinning Günü’nde bu senlik gibi kutladilar. Biz hepimiz çok mutlu olduk. Özellikle gerçekten gelenegimiz çocuklara aktarildi. Gelecegimiz olan çocuklar, bu gelenekleri ögrendikleri için biz de gerçekten çok mutlu olduk. Projemizin web sitesi, blog sayfasi, facebook sayfasi gibi sayfalar da bulunmakta. YouTube kanalimiz bulunmakta ve bunlar sayesinde biz diger ögrenciler ve ögretmenlere yayginlastirmayi da arttirdik. Tabi ki bu projede bize destek olanlar da oldu. Özellikle okul müdürümüz, müdür yardimcilarimiz, ögretmen arkadaslarimiz ve il milli egitim müdürümüz, il sube müdürlerimiz çok destek oldular. Onlara da çok tesekkür ederim. Gelecegimiz olan çocuklara gelenegimizi aktarmaya devam edelim” dedi.
“Proje ile çok eglendik”
Elanur Uluç isimli ögrenci ise bu proje ile çok eglendiklerini söyledi.
Uluç, "Covid 19 nedeniyle canimiz çok sikiliyordu ama Nursema ögretmenimiz bir proje yapti. Biz yöresel kiyafetler giydik, yöresel afisler hazirladik Gelenekten Gelecege projemizle çok eglendik. Ögretmemize çok tesekkür ederiz” diye konustu.
Birçok güzel etkinlikler yaptiklarini söyleyen Yagmur Uluç isimli ögrenci ise “Bu projede arkadaslarimla halaylari ögrendik. Sonra resimler yaptik, beraber türküler söyledik karaoke seklinde. Birçok güzel etkinlikler yaptik. Ögretmenimizin söyledigi sehirleri ve ülkeleri tanimis olduk. Ögretmenimiz ile birlikte proje anketlerine katildik" seklinde konustu.
Deniz Uluç isimli ögrenci de pandemi sürecinde çok sikildiklarini söyleyerek, "Pandemi sürecinde evde ailemiz de ben de çok sikilmistik. Ögretmenimizin kurdugu Whatsapp grubu yoluyla ögretmenimiz bizi yönlendirdi. Projemizle çok eglendik ögretmenimize tesekkür ediyorum” dedi.
Pandemi Sürecinde ''Gelenekten Gelecege' Projesiyle Gönül Köprüsü Kurdular
Pandemi sürecinde egitim ögretim uzaktan yürütülürken, Batman’dan iki ögretmen bunu degerlendirerek ’Gelenekten Gelecege’ projesini baslatip farkli sehir ve ülkelerden toplam 10 ögretmenle projeyi yürütüyor.