Medicana Konya Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Dr. Ögrt. Üyesi Hamza Hakan Türk, pandeminin eklem kireçlenmelerine olan etkileri hakkinda bilgiler verdi. Halk arasinda kireçlenme olan ifadenin tibbi karsiliginin eklem araliginda bulunan kikirdagin bozulmasi ve eklem kenarlarinda kemik büyümesi oldugunu anlatan Dr. Hamza Hakan Türk, “Kikirdagin kütle kaybi, kikirdak altinda bulunan kemikte de dejenerasyona neden olmaktadir. 50 yas üzerindeki kisilerde en sik görülen eklem hastaligidir. Orta ve ileri yasin hastaligi olup 40 yasindan önce görülmesi nadirdir. Osteoartrit vücutta en sik diz, kalça, omuz eklemleri olmakla beraber herhangi bir eklemi etkileyebilir. Kikirdak bozulmasi, hafiften ileri derce kikirdak kayiplarina kadar olabilmektedir. Ne kadar erken tani koyulur ve önlem alinir ise o kadar kolay ve etkili tedavi sansina sahibiz” dedi.
Eklem kireçlemesinde önlenebilir risk faktörlerinin basinda obezite ve sedanter yasam tarzi geldigini kaydeden Hamza Hakan Türk, “Hareketsiz kalan eklemlerde kikirdak doku normal saglikli yapisini bir süre sonra kaybetmekte ve eklem hareketleri gittikçe azalmakta, buna karsi agri daha çok hissedilmeye baslamaktadir. Siddetli agri ile beraber hareket kaybi kilo artisina sebep olarak eklem sagligini kötü etkileyecek kisir bir döngüye sebep olur. Bu nedenle hareketli eklemlerde kireçlenme daha yavas ilerler” seklinde konustu.
“Hareketsiz sekilde geçirilen uzun saatler eklemler üzerinde çok önemli degisimlere sebep oldu”
Covid-19’un birçok ülkede oldugu gibi çok sayida hastanin bir anda saglik kuruluslarina basvurmasina neden olarak çogu ülkede saglik sisteminde tikanmalara yol açtigini ifade eden Dr. Türk, “Özellikle ileri yaslardaki eklem kireçlemesi olan hastalarin saglik kuruluslarina ulasmalari; hem bireysel korunma amaçli hem de saglik kuruluslarinda verilen hizmetlerin kisitlanmasiyla alakali olarak azalmistir. Bu da erken tani ve tedavi sürecini kötü etkileyerek bu eklem rahatsizligi olan hastalarin daha ileri evrelerde saglik kuruluslarina basvurmalarina sebep oldu. Bir diger husus ise neredeyse 1 yili bulan korona virüs önlemleri sebebiyle evde hareketsiz sekilde geçirilen uzun saatler özellikle eklemler üzerinde çok önemli degisimlere sebep oldu. Bu eklem rahatsizliklarindan en fazla etkilenen 65 yas üzerindekilerde kas erimesi, hastalikli eklemlerde hareket kaybi, kilo alma ve buna bagli eklem agrilarinda büyük artis yasandi” ifadelerini kullandi.
Eklem kireçlemelerinde uyguladiklari baslica tedavilerin; kilo verilmesi, egzersiz ve yürüyüs, agri kesici ilaç tedavisi, kaplica ve sicak tedavileri, glukozamin ve kondroitin gibi kikirdak destekleyen gida takviye preparatlari, eklem içi kayganlastirici sivi enjeksiyonlari, eklem içi PRP uygulamalari, kök hücre tedavisi ile cerrahi tedaviler oldugunu aktaran Türk, eklem kireçlemesine bagli siddetli agri çeken, hareketleri kisitlanmis, bunlara bagli olarak hayat kalitesi bozulmus olan hastalarin bilinçsiz olarak yapilacak egzersizlerin rahatsizliklarini artirmamasi ve etkili tedavi yöntemleri için saglik kuruluslarindan yardim almalarini tavsiye etti.
Pandemide Uzun Süre Hareketsizlik Eklem Kireçlenmelerini Artirdi
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmani Dr. Ögrt. Üyesi Hamza Hakan Türk, korona virüs önlemleri sebebiyle evde hareketsiz sekilde geçirilen uzun saatlerin eklemler üzerinde çok önemli degisimlere sebep oldugunu belirterek, 65 yas üzerindeki bireylerde kas erimesi, hastalikli eklemlerde hareket kaybi, kilo alma ve buna bagli eklem agrilarinda büyük artis yasandigini söyledi.



















