Para Politikasini Koruyan Boj, Iklim Degisikligiyle Mücadele Programi Baslatacak

Japonya Merkez Bankasi, politika faizini degistirmeyerek yüzde eksi 0,1'de birakirken, Kovid19 etkilerine karsi finansman destegi sagladigi özel programinin süresini 6 ay uzatarak Mart 2022'ye kadar sürdürecegini duyurdu Banka, özel finans kuruluslarinin iklim degisikligiyle ilgili alanlardaki çesitli çabalarini desteklemek amaciyla yeni bir fon saglama programi baslatmaya karar verdi.

Japonya Merkez Bankasi (BoJ), faizlerde ve para politikasinda degisiklige gitmezken, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) etkilerine karsi finansman destegi sagladigi özel programinin süresini 6 ay uzatti ve iklim degisikligi ile mücadele için yeni bir fon saglama programi açikladi.

BoJ'un dün baslayan ve bugün sona eren para politikasi toplantisinda alinan kararlar açiklandi. Banka, politika faizini degistirmeyerek yüzde eksi 0,1'de birakti. Söz konusu karari 1'e karsi 8 oyla alan BoJ, sinirsiz miktarda devlet tahvili ve yillik 12 trilyon yen borsa yatirim fonlari (ETF) ile yillik 180 milyar yen Japon gayrimenkul yatirim fonlari (J-REIT) alimina devam edecegini duyurdu.

Banka ayrica, Kovid-19 etkilerine karsi finansman destegi sagladigi özel programinin süresini 6 ay uzatarak, Mart 2022'ye kadar devam etme karari aldi. Söz konusu karara gerekçe olarak, "Bir süre öncesine göre iyilesme kaydedilmesine ragmen agirlikli olarak firmalarin Kovid-19 etkisi nedeniyle finansman stresi altinda kalmasinin muhtemel olmasi" gösterildi.

Karar metninde, Japonya ekonomisinin Kovid-19'un yurt içi ve yurt disindaki etkisi nedeniyle ciddi bir durumda kalmasina ragmen trend olarak toparlandigi belirtildi.

Ülkeler ve bölgeler arasinda farkliliklar olmakla birlikte, denizasiri ekonomilerin genel olarak toparlandigi kaydedilen metinde, "Bu durumda ihracat ve sanayi üretimi istikrarli bir sekilde artmaya devam etmistir. Firmalarin finansal pozisyonlarinda zayiflik görülmesine ragmen, finansal kosullar genel olarak destekleyici oldu. Fiyat cephesinde ise cep telefonu ücretlerindeki düsüse ragmen enerji fiyatlarindaki artis ve Kovid-19 nedeniyle Tüketici Fiyat Endeksi'ndeki yillik degisim orani son zamanlarda sifir civarinda oldu. Buna karsin enflasyon beklentileri asagi yukari degismedi." ifadelerine yer verildi.

- Gerekirse ek genisleyici önlemler alinacak

Metinde, Japonya'da ekonomik aktivite seviyesinin, agirlikli olarak yüz yüze hizmetler sektörü olmak üzere salgindan önceki seviyelerinden daha düsük olmasinin beklendigi bildirildi.

Sonraki süreçte, Kovid-19 salgininin azalan etkisi, dis talepteki artis, destekleyici finansal kosullar ve hükümetin önlemleriyle ekonominin iyilesmesinin muhtemel oldugu vurgulanan metinde, sunlar kaydedildi:

"Ekonominin bundan sonra, gelirden harcamaya kadar yogunlasan bir döngü ile büyümeye devam edecegi öngörülüyor. Enflasyondaki yillik degisim oraninin, Kovid-19 ve cep telefonu ücretlerindeki düsüs öncülügünde su an için biraz negatif olmasi muhtemel. Takip eden süreçte ise enflasyondaki yillik degisimin, iyilesmeye devam eden ekonomik faaliyet ve cep telefonu ücretlerindeki düsüsün azalmasiyla olumluya dönmesi ve ardindan kademeli artmasi beklenmektedir."

Metinde, yüzde 2 enflasyon hedefine ulasana kadar Getiri Egrisi Kontrollü Parasal Genisleme politikasina devam edilecegi vurgulanarak, "Yillik enflasyon yüzde 2 hedefini asana ve istikrarli bir sekilde hedefin üzerinde kalana kadar parasal tabanin genisletilmesine devam edecegiz." ifadesi kullanildi.

BoJ'un, agirlikli olarak firmalarin finansmanini desteklemeye ve finansal istikrarini sürdürmeye devam edecegi aktarilan metinde, "Simdilik Banka, Kovid-19 salgininin etkisini yakindan takip edecek ve gerekirse ek genisleyici önlemler almaktan çekinmeyecektir. Ayrica, kisa ve uzun vadede faiz oranlarinin bugünkü veya daha düsük seviyede kalmasi beklenmektedir." mesaji ise korundu.

- Yeni programin ön taslagi temmuz ayinda açiklanacak

Karar metninde, iklim degisikligi sorunlarinin orta ve uzun vadeli bir perspektiften ekonomik faaliyet ve fiyatlar ile finansal kosullardaki gelismeler üzerinde son derece büyük bir etki yaratabilecegi ifade edildi.

Bankanin, özel sektörün bu konulardaki çabalarinin merkez bankasi gözüyle desteklenmesinin uzun vadede makroekonominin istikrara kavusturulmasina katki saglayacagini düsündügü aktarilan metinde, su degerlendirmeler yapildi:

"Banka, para politikasi yönünden aksiyon alirken piyasa tarafsizliginin dikkate alinmasini önemli görmektedir. Bu çerçevede Banka, özel finans kuruluslarinin iklim degisikligiyle ilgili alanlardaki çesitli çabalarini desteklemek amaciyla yatirimlarin veya kredilerin desteklenmesi yoluyla yeni bir fon saglama programi baslatmaya karar verdi. Bu yeni program, Ekonomik Büyümenin Temellerinin Güçlendirilmesini Desteklemeye Yönelik Fon Saglama Önleminin halefi olacaktir. Mevcut tedbir kapsamindaki kredi ödemeleri planlandigi gibi Haziran 2022'ye kadar yapilmaya devam edecek olsa da bu yeni program muhtemelen 2021'de baslatilacak. Temmuz ayinda bu programin ön taslagi kamuoyuna açiklanacak."
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile