Para, Pul, Igne, Yüzük Açiklamasi Bu Midelerde Ne Ararsaniz Var

Para, Pul, Igne, Yüzük Açiklamasi Bu Midelerde Ne Ararsaniz Var

Elazig’da son 1 yilda çocuklarin yemek ve nefes borusu ile midesinden çikartilan madeni para, pil, igne ve yüzük gibi yabanci cisimler görenleri hayretler içinde birakti.

Firat Üniversitesi (FÜ) Hastanesi Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bölümüne son bir yilda, 6 ay ile 18 yas arasindaki çocuk ve gençler yabanci cisim yutmasi sikayetleri ile hastaneye basvurdu. Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Yasar Dogan, müdahale ederek cisimleri nefes ve yemek borusu ile mideden gerçeklestirdigi operasyonlarla çikardi. Haftada 2 ile 3 arasinda vakaya müdahale ettiklerini belirten Prof. Dr. Dogan, yabanci cisim yutmasi sikayeti ile kendilerine gelen çocuklarda basta madeni para olmak üzere pil, toplu ve çengelli igne, vida, saat pili, dügme, tel toka, yüzük, küçük oyuncaklar ve çok sayida küçük metal çikarttiklarini söyledi.



"Son bir yil içinde 100’e yakin yabanci cisim vakasi geldi"

Yabanci cisimlerin kendilerine çok sik geldigini belirten Çocuk Gastroenteroloji Hepatoloji ve Beslenme Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Yasar Dogan, “Özellikle hastanemizin bölge hastanesi olmasi çevre illerden bu islemi yapabilecek tek merkez olmasi nedeniyle bütün vakalar bizlere gelmektedir. Son bir yil içerisinde yaklasik olarak 50 ile 100 arasinda yabanci cisim vakasi bizlere geldi. Hastalarin yas gurubuna göre yuttuklari cisimler degiskenlik gösterebiliyor. Küçük yaslarda genellikle yuttuklari cisimler pil, yüzük veya etrafinda bulduklari madeni paralar oluyor. Yas grubu büyük olanlarda ise genellikle igne çesitleri ve dalginlikla paralar olabiliyor. Dolayisiyla vakalar yas grubuna göre degiskenlik gösterebilir. Çocuklarda agizlarina götürebildikleri her seyi rahatlikla yutabileceklerini söyleyebiliriz. Gelen vakalar zaten çogunlukla yuttuklari seylerin bogazlarinda kaldigini görüyoruz. Zaten eger ki yemek borusunu geçmisse ikinci takili kaldigi kisim mide de bulunmaktadir. Mide de eger açlik süresi uygunsa hem yemek borusunda hem de mide de bulunan yabanci cisimler tarafimizdan çikartilmaktadir. Çok çok nadir olmakla beraber özellikle igne yutan çocuklarda bazen yabanci cisimler sindirim sisteminden çikip karacigere saplanabiliyor. Bunlari da cerrahi yöntemlerle daha sonraki dönemde çikarma eylemine gitmekteyiz” dedi.

Haftalik olarak 2-3 vaka ile karsilastiklarini da aktaran Prof. Dr. Yasar Dogan, “Özellikle erken dönemde getirildigi zaman hastanin da açlik durumu müsaitse hemen isleme aliyoruz ama degilse açlik süresi bekletildikten sonra aliniyor. Klinigimiz 24 saat hizmet verdiginden dolayi çocuklarin bu gibi durumlarda daha fazla sikintiya düsmemeleri nedeniyle gecenin hangi saatinde olursa olsun yabanci cismi çikarma islemini yaptiktan sonra ailelerine teslim ediyoruz. Ailelere söylemek istedigim çocugun yutabilecegi veya agzina götürebilecegi bütün yabanci cisimleri ortamlardan uzaklastirmak gerekir. Çünkü çocuklar henüz bilinç seviyeleri tam gelismediginden dolayi ellerine aldigi bütün cisimleri agzina götürüyorlar. Bundan dolayi da ailelerin çok dikkatli olmasi gerekiyor" diye konustu.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile