Paris Sokaklari Yeniden Karisti Açiklamasi 61 Gözalti

Paris Sokaklari Yeniden Karisti Açiklamasi 61 Gözalti

Fransa’da hükümetin tartismali emeklilik reformunu Ulusal Meclis’te oylamaya sunulmadan geçirmesine tepki gösteren binlerce protestocu aksam saatlerinde Paris’te yeniden sokaklara döküldü. Protestocularla polis arasinda tansiyon yükselirken, 61 kisi gözaltina alindi.

Fransa’da iki aydir kitlesel protestolara yol açan ve emeklilik yasinin kademeli olarak 64’e çikarilmasini içeren reforma iliskin yasa tasarisinin Ulusal Meclis’te oylamaya sunulmadan Anayasa’nin 49. maddesinin 3. fikrasi kullanilarak kabul edilmesinin ardindan sokaklardaki karisiklik sürüyor. Dün aksam saatlerinde bir kez daha baskent Paris’te sokaklara dökülen 4 binden fazla protestocu, Concorde Meydani’nda toplandi. Reformun geri çekilmesini talep eden protestocular, meydanda büyük bir ates yakti. Fransa Cumhurbaskani Emmanuel Macron’un maketini atese veren protestocular, "Macron, 16. Louis’nin kafasini kestik, yeniden baslayabiliriz" seklinde slogan atti. Bölgeye barikat da kuran ve polise havai fisek atan protestoculara göz yasartici gazla müdahale edildi. Çikan olaylarda 61 kisinin gözaltina alindigi aktarildi.

Muhalefetten hükümete 2 gensoru

Öte yandan Fransa Basbakani Elisabeth Borne’nin söz konusu yasa tasarisi için Anayasa’nin 49. maddesinin 3. fikrasini devreye sokmasina karsi Ulusal Meclis’teki 5 siyasi farkli grup ve 88 milletvekili bulunan asiri sagci Ulusal Birlik (RN) Partisi tarafindan gensoru önergesi verildi.

RN milletvekili Laure Lavalette, "Sunulan tüm gensoru önergelerini oylayacagiz" dedi.

Önergelerin Pazartesi günü ögleden sonra Ulusal Meclis’te görüsülmesi bekleniyor.

Anayasa’nin 49. maddesinin 3. fikrasi

Fransiz Anayasasi’nin 49. maddesinin 3. fikrasi, hükümete bir yasa tasarisini Ulusal Meclis’te oylamaya sunmadan geçirilmesi için yetki sagliyor. Ancak buna karsin muhalefet, hükümete gensoru önergesi sunabiliyor. Gensoru önergesi, yeterli sayidaki milletvekili tarafindan desteklenirse hükümet düsüyor. Gensoru önergesi milletvekillerinden yeterli destegi alamaz ise yasa tasarisi mecliste onaylanmadan geçilmis sayiliyor.

Halki sokaga döken emeklilik reformu

Ülke genelinde protestolara yol açan reforma göre Fransa’da 1 Eylül’den itibaren emeklilik yasi, her yil 3 ay kademeli olarak artirilacak. Emeklilik yasi 2027’de 63 yil 3 aya, 2030’da ise 64 yila ulasacak. 2027’den itibaren, emeklilik maasinin tamamini alabilmek için 43 yil çalismis olmak gerekecek.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile