Paris’te bulunan Anadolu Kültür Merkezi’nde “17. ve 18. yüzyılda Fransızların ve Fransız entelektüellerinin esinlendiği Osmanlı eserleri“ konusu üzerine tarihi bir konferans düzenlendi.
Anadolu Kültür Merkezi Başkanı kalp doktoru Demir Onger, kısa bir açılış konuşması yaparak Osmanlı sanat ve yaşantısından etkilenen Fransız sanatçılar olduğu gibi, o dönemde Osmanlı’nın da Avrupa’dan etkilenmiş olduğunu belirtti.
Fransız gazeteci François Caunac, konferansındaki konuşmasında Fransız arşivlerinden elde ettiği 17. ve 18. yüzyıla ait Fransız sanat eserlerindeki Osmanlı esintilerini detaylı bir şekilde anlattı. Caunac, Fransızlara ait resim, müzik ve diğer eserlerde Türklerin kültür ve yaşantısının yansıtıldığını, bu eserlerin o dönemde Fransızlar tarafından büyük ilgi gördüğünü ifade etti.
Caunac, Fransız milli Kütüphanesinden elde ettiği resim ve belgelerin görsellerini dinleyicilerle paylaştı. Kapsamlı bir tarihi çalışma üzerine verdiği konferans sırasında, Piyano Profesörü ve piyanist Nathalie Weidmann, o döneme damgasını vurmuş Osmanlı sanatçılarının eserlerini piyano başında seslendirdi. Aynı zamanda, konferansın konusu içerisinde yer alan Mehter marşı ile diğer marş ve şarkılar, arşivlerden elde edilen Opera ve tiyatro gösterilerindeki konuşma sesleri orijinal halleriyle izleyicilere dinletildi. Tarihi eserlerde esinlenme konusunu Fransız düşünürlerin sözleriyle pekiştiren Caunac tüm bu esinlenmeler arasında Türk kahvesini de unutmadı.
Konferansa, Türkiye’nin Paris Büyükelçisi İsmail Hakkı Musa ile Türkiye’nin UNESCO Nezdinde Daimi Temsilci Büyükelçi Altay Cengizer ve Türkiye’nin Paris Başkonsolosu Görkem Barış Tantekin ile 100 yakın kişi katıldı.
Paris Anadolu Kültür Merkezi Başkanı Dr. Demir Onger, katılımcılara konferans sonrasında teşekkür etti.
Paris'te Fransız Eserlerinde Osmanlı Etkisi Üzerine Konferans Düzenlendi
Paris’te bulunan Anadolu Kültür Merkezi’nde “17. ve 18. yüzyılda Fransızların ve Fransız entelektüellerinin esinlendiği Osmanlı eserleri“ konulu bir konferans düzenlendi.