Paris'teki Libya Toplantısı

Arap Birliği, Fransa'nın ev sahipliğinde Libya krizinin görüşüleceği uluslararası toplantıya davet edilmemesini tepkiyle karşıladı Arap Birliği Genel Sekreterliği Sözcüsü Afifi : 'Bu tür çabaların başarı şansını güvence altına almak için Arap ülkelerinin toplu destek vermesi elzemdir'.

Arap Birliği, Fransa'nın ev sahipliğinde Libya krizinin görüşüleceği uluslararası toplantıya davet edilmemesini tepkiyle karşıladı.

Arap Birliği Genel Sekreterliği Sözcüsü Mahmud Afifi'nin yazılı açıklamasında, Birliğin yarın düzenlenmesi beklenen Libya konulu toplantıya çağrılmamasının garipsendiği belirtilerek, bu tür çabaların başarı şansını güvence altına almak için Arap ülkelerinin toplu destek vermesinin elzem olduğu vurgulandı.

Arap Birliği'nin Paris'te düzenlenecek bakanlar düzeyindeki toplantıya ve Libya krizinin çözümü için atılan her türlü uluslararası adıma ortak edilmesinin beklendiği kaydedilen açıklamada, 'Libya krizini siyasi yollardan çözmek, önceliklerimiz arasındaydı ve böyle olmaya devam edecek. Bunu sorumluluk olarak addediyoruz.' ifadelerine yer verdi.

Açıklamada, Libyalı taraflar arasındaki ulusal mutabakat çabalarının desteklenmesi ve Fas'ın Suheyrat kentinde imzalanan Libya Siyasi Anlaşmasının uygulanması için Arap Birliği'nin daha etkin ve aktif bir rol üstlenmesi konusunda büyük çabalarının olduğuna dikkat çekildi.

Arap Birliği Genel Sekreteri Ahmed Ahmed Ebu'l Gayt'ın, Newyork'ta 22 Eylül'de düzenlenen Libya konulu Dışişleri Bakanları Toplantısı ve BM Genel Kurul çalışmaları çerçevesinde Libya krizinin çözümü için bir dizi görüşme gerçekleştirdiğine dikkat çekilen açıklamada, 'Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Marc Ayrault ile de bir araya gelen Ebu'l Gayt, görüşmede Arap Birliği'nin, Libya'da demokratik geçiş sürecine desteğini sürdürmek ve Birleşmiş Milletler (BM), BM Libya Özel Temsilcisi Martin Kobler ve diğer batılı ve bölgesel güçlerle bu çerçevede koordine içerisinde çalışmak istediğini vurgulamıştı.' ifadesine yer verildi.

Fransa hükümet sözcüsü Stephane Le Foll, geçen hafta Mısır, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Türkiye'nin katılacağı uluslararası bir Libya toplantısının yapılacağını duyurmuştu.

Ülkedeki çatışmaları sona erdirmek için BM öncülüğünde başlatılan barış görüşmeleri sonucu Trablus ve Tobruk merkezli iki hükümet, 17 Aralık 2015'te Fas'ın Suheyrat kentinde Libya Siyasi Anlaşması'nı imzalamıştı.

Anlaşma gereğince Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) Başkanlık Konseyi Başkanı Fayiz es-Serrac önderliğinde kurulan Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH), Tobruk Meclisi tarafından veto edilmiş ve güvenoyu alamamıştı.

Serrac, 15 Nisan'da, hükümetin başkent Trablus'ta çalışmalarına başladığını duyurmuştu.

Tobruk merkezli meclis, Serrac hükümetinin meşruiyeti olmadığını savunuyor.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile