Paris'teki Soykırım Davası

Savcı, iki sanık hakkında ömür boyu hapis cezası istedi.

Ruanda’da 1994 yılındaki soykırımda sorumluluğu olduğu gerekçesiyle yargılanan iki sanığın Paris Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaları sona erdi.

Savcılık makamı, ülkenin batısındaki Kabarondo bölgesinin iki eski Belediye Başkanı Tito Barahira ve Octavien Ngenzi’nin ömür boyu hapis cezasına çarptırılmasını talep etti.

Savcı Philippe Courroye, 13 Nisan 1994'te yüz binlerce kişinin hayatını kaybettiği soykırımda bu iki sanığın doğrudan sorumluluğu olduğu gerekçesiyle ömür boyu hapis cezalarına çarptırılmalarını talep etti.

Zanlıların Fransa'da gözaltına alındığını belirten savcı, soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlarla ilgili evrensel hukuk ilkeleri gereği ülkesinin bu kişileri mahkum etme yetkisine sahip olduğunu bildirdi.

Mahkeme, kararını gelecek günlerde verecek.

Paris bölgesinde bir cezaevinde tutulan Barahira ve Ngenzi, yaklaşık iki ay süren duruşmalarda soykırımdan kaçan mağdurlarla yüzleştirilmişti. İki sanık, duruşmalar sırasında suçlamaları reddetmişti.

Paris'te Şubat 2014'te de Ruanda'daki soykırıma ilişkin 25 yıl sonra açılan ilk davada Hutu ve Tutsi etnik grupları arasındaki çatışmalarda soykırımla suçlananlardan eski Ruanda İstihbarat Şefi Pascal Simbikangwa hakim karşısına çıkmıştı. Fransa, yıllarca sessiz kalmakla suçlandıktan sonra kendi topraklarında yakalanan soykırım suçu zanlıları için 2012 yılında özel bir mahkeme kurmuş ve Simbikangwa 25 yıl hapis cezasına çarptırılmıştı.

Ruanda'da 1994'te dönemin Devlet Başkanı Juvenal Habyarimana'nın uçağının düşürülmesi sonucu ölmesinin ardından Hutular, olaydan Tutsileri sorumlu tutmuş ve Simbikangwa da azınlıktaki Tutsilere karşı saldırı başlatan grupların başında yer almıştı.

Ruanda'da 100 gün süren katliamda, 800 binden fazla Tutsi hayatını kaybetmişti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile