Eskisehir Fizyomer Terapia Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Tip Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Beyhan Yenerkol, Parkinson hastaliginin daha çok orta ve ileri yaslarda ortaya çikan bir sinir sistemi bozuklugu oldugunu aktararak, "Parkinson hastaligi beyinde dopamin salgilayan hücrelerin hasari ile olusur. 65 yas üzerinde yüzde 1-2 siklikla görülür. Yavas ve sinsi seyreden bir hastaliktir. Uzuvlarda titreme, kaslarda sertlesme ve vücut hareketlerinde yavaslama en önemli belirtileridir" dedi.
Bunun disinda mimiklerde azalma, konusmanin monotonlasmasi ve bozulmasi, gövdenin hafif öne egik pozisyon almasi, kollarda agri ile birlikte hareket kisitliligi gibi belirtilerin de görüldügünü söyleyen Yenerkol, “Yürüyüs sirasinda kol salinim hareketleri azalir. Donma diye isimlendirilen harekete baslamada zorluk, bazen de birden hizlanarak kosar adimla yürüme açiga çikabilir. Unutkanlik, uyku bozukluklari, psikiyatrik bozukluklar eslik edebilir” seklinde konustu
“Rehabilitasyon hastaya özel olmali”
Parkinson hastalarinda rehabilitasyonun çok önemli olduguna dikkat çeken Uzm. Dr. Beyhan Yenerkol, “22 yildir Fizyomer Terapia’da gelistirmis oldugumuz integrative (bütüncül) Nörolojik Rehabilitasyon programlarinin hastalari kisa sürede tekrar hayata döndürmede ne kadar etkili oldugunu görmekteyiz. Amacimiz hastalik sonrasi olusmasi muhtemel özrün en aza indirilmesidir. Erken dönemde uygulanacak rehabilitasyon, hastaligin ilerleyisini yavaslatirken hastanin hayat kalitesini de arttirir. Hastaligin evresine göre her hastaya özel rehabilitasyon programi hazirlanmaktadir. Hastanin baskalarina bagimli olmadan kendi hayatina devam edebilmesi ana hedefimizdir” dedi.
Tedavinin etkilerine degindi
Hastanin bagimsiz sekilde günlük hayatina devam edebilmesi için uygulanan rehabilitasyonda öncelikle hastanin degerlendirilmesi gerektigini dile getiren Dr. Yenerkol tedavinin etkilerini söyle açikladi:
“Eklem hareketleri, kas ve eklem sertlikleri, hastanin durus sekli, kas kisaligi ve kuvveti, bagimsizlik seviyesi, yürüyüs ve denge muayeneleri ile hastaligin seviyesi saptanir. Bu degerlendirmelerin sonucunda kas ve eklem sertlikleri varsa manuel tedavi teknikleri ve mobilizasyon teknikleri ile hastanin sikâyetleri azaltilir. Denge ve koordinasyon gelistirilerek düsmeler önlenir. Egzersizlerle kas kuvveti arttirilir, hastaya düzgün durus postürü kazandirilir. Solunum egzersizleri ile solunum kapasitesi arttirilir.”
Parkinson Hastaliginda Rehabilitasyon Önemli
Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmani Dr. Beyhan Yenerkol Parkinson hastaliginda rehabilitasyonun hastanin yasam kalitesini yükselttigini belirterek, “Hastanin baskalarina bagimli olmadan kendi hayatina devam edebilmesi ana hedefimizdir” dedi.