Parkinson hastaliginda derin beyin stimülasyonu tedavisi hakkinda bilgilendirmede bulunan VM Medical Park Samsun Hastanesi Nöroloji Uzmani Dr. Ögr. Üyesi Ömer Faruk Akkaya, beynin hedeflenen bölgelerine elektrotlarin yerlestirildigi tedavi sayesinde ileri Parkinson hastalarinin hareketlerinde rahatlama olabildigini söyledi.
Derin beyin stimülasyonu tedavisinin tipta ‘beyin için kalp pili’ olarak da adlandirildigini belirten Dr. Ögr. Üyesi Ömer Faruk Akkaya, “Derin beyin stimülasyonunda, beynin hedeflenen bölgelerine elektrotlar yerlestirilir ve pil yardimiyla çalismasi saglanir” dedi.
“Derin Beyin Stimülasyonu (DBS) parkinsonun tüm ana hareket semptomlari için etkili”
Derin beyin stimülasyonunun (DBS), parkinson hastaliginin neden oldugu hareket semptomlarinda sorumlu olan beynin hedeflenen bir bölgesine elektriksel uyarilar sagladigini vurgulayan Dr. Ögr. Üyesi Akkaya, “Elektriksel uyarilar, beynin devrelerinde meydana gelen ve semptomlara neden olan anormal aktiviteyi bozar. Parkinson hastaligi olan bir kiside hedeflenecek belirli alan, tedavi edilmesi gereken semptomlara baglidir. Örnegin, kimi alan derin beyin stimülasyonu, titreme, hareket yavasligi, yürüme ve denge problemleri gibi parkinson hastaliginin tüm ana hareket semptomlari için etkiliyken kimi alanlarda titreme semptomlari olan hastalar için seçilir. Her hasta için önerilen hedef, karar verme sürecine dâhil olan bir nörolog, beyin cerrahi, nöropsikolog ve psikiyatrist isbirligi içinde yapilir” diye konustu.
“Beyinde çok küçük bir alan etkilenir”
Derin beyin stimülasyonunun birçok avantajlari oldugunu kaydeden Ömer Faruk Akkaya, “DBS, beynin küçük alanlarini cerrahi olarak tahrip eden ve bu nedenle kalici olan ve geri dönüsü olmayan talamotomi ve pallidotomiden farkli olarak beyinde çok küçük bir alan etkilenir. Elektriksel uyari, kisinin hastaligi degistikçe veya ilaçlara tepkisi degistikçe ayarlanabilir ve geri döndürülebilir. DBS geri dönüsümlü oldugundan ve kalici beyin hasarina neden olmadigindan, yenilikçi henüz mevcut olmayan tedavi seçeneklerinin kullanilmasi mümkün olabilir. Talamotomi ve pallidotomi, beyin dokusunda küçük ama kalici degisikliklere neden olur. Bir kisinin gelecekteki tedavilerden yararlanma potansiyeli, bu prosedürlerden geçerse azaltilabilir. DBS, herhangi bir uzun vadeli sonuç olmaksizin asiri yan etkilere neden oluyorsa, stimülatör herhangi bir zamanda kapatilabilir” seklinde konustu.
“Derin Beyin Stimülasyonu ile günlük yasam aktivitesini devam ettirebilir”
Tedavinin günlük hayata etkisine deginen Akkaya, “Parkinson hastalarinda uygulanan beyin pili; titreme, donma, katilik ve hareket yavasligi yakinmalarini önemli oranda düzeltir. Ameliyat zamaninda ilaç dozlarinin azaltilabilmesini saglar. Böylece hastalarda siklikla görülen ilaç yan etkileri azaltilabilir. Uzun süreli çalismalar titreme, bradikinezi ve diskinezide iyilesmenin devam ettigini göstermistir. Pek çok hasta ilaçlarini azaltabilir ve kendine bakmak için gerekli günlük yasam aktivitelerine bagimsiz katilim dâhil olmak üzere islev düzeylerini koruyabilir. Derin beyin stimülasyonunda elektrotlarin yerlestirilmesini takiben ortalama hastanede kalis süresi 1 ila 2 gündür” ifadelerini kullandi.
“Ameliyat karari vermeden önce parkinson hastaligi tedavisinde deneyimli bir nöroloji uzmaninin önerileriyle en uygun ilaç tedavisinin alindigindan emin olunmalidir” seklinde konusan Dr. Ögr. Üyesi Ömer Faruk Akkaya, Parkinson hastaliginda cerrahi tedavinin hangi hastalarda yararli olacagini su sekilde açikladi:
“Bir iyi, bir kötü olma nedeniyle zor durumda olan hastalar (doz sonu kötülesmesi). Ilaca bagli istemsiz hareketler (diskinezi) ve titreme. Parkinson ilaçlarinin yan etkileri nedeniyle uygun sekilde kullanamayan hastalar (bulanti, diskinezi, uyanikken hayal görme, asiri kuskuculuk, gibi).”
Parkinsonda Derin Beyin Stimülasyonu Ile Hareket Özgürlügü
Derin beyin stimülasyonu ile beynin hedeflenen bölgelerine elektrotlarin yerlestirildigi tedavi sayesinde ileri parkinson hastalarinin hareketlerinde rahatlama olabiliyor.