'Parkinsonun En Yaygin Belirtisi Istirahat Halinde Titremedir'

'Parkinsonun En Yaygin Belirtisi Istirahat Halinde Titremedir'

Vücutta titremeye neden olan birçok hastalik bulundugunu dile getiren Doç. Dr. Ali Zirh, “Bu olay en sik olarak el titremesi seklinde görülmekle birlikte, vücudun bir yarisinda kol ve bacakta, bazi hallerde de tüm vücutta gözlenebilir. Bu hastaliklarda sikayetler siklikla istirahat halinde titreme halleri olarak gözlenir ve bunlarin basinda Parkinson hastaligi gelmektedir” dedi.



Titreme (tremor) hastaligi insanlarda pek çok durumda bulunabiliyor. Titreme deyince akillara ilk halk arasinda “Titrek felç” olarak tanimlanan Parkinson hastaligi geliyor. Parkinson titremesinin istirahat halinde iken ve genellikle ileri yasta ortaya çiktigini dile getiren Medipol Üniversitesi Parkinson Hastaligi ve Hareket Bozukluklari Merkezi (PARMER), Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmani Doç. Dr. Ali Zirh, Parkinson titremesinin diger titremelerden nasil ayirt edilebilecegine dair su bilgileri verdi: “Parkinson beyinde “dopamin” üreten nöronlarin kaybedilmesi ve buna bagli olarak bu maddenin azalmasi sonucunda ortaya çikan bir hastaliktir. Hastaligin en tipik belirtilerinden biri vücudun bir tarafinda ortaya çikan ve “para sayar” tarzda diye hitap edilen istirahat halinde titremedir. Bu bulgulara hareketlerde yavaslama, yüz hatlarinda donukluk, “maske yüz” diye tabir edilen yüz hali, küçük adimlarla öne egik yürüme gibi birtakim baska bulgular eklenebilir. Istirahat halinde ortaya çikan titreme durumlarina, çogunlukla ileri yaslardaki hastalarda rastlanir. Çok sik görülen bir baska titreme durumu ise ellerin havaya kaldirilip, havada tutulmasi sirasinda oldugu gibi vücudun bir is yapmasi sirasinda ortaya çikan, ancak istirahat sirasinda olmayan titremelerdir ve hemen hemen yariya yakini ailesel özellik tasimakta olup, kalitsal yolla ailenin genç bireylerine de iletilebilmektedir. Bu gruptaki titreme vakalari “Esansiyel tremor” basligi altinda incelenir ve Parkinson hastalarina göre, daha erken yaslarda görülebilmektedir. Bu iki gruptaki titreme olgularinin yani sira, bir de aktif hareket eylemi sirasinda ortaya çikan ve siddeti digerlerine göre daha fazla olan titreme yakinmalari mevcuttur. Bu tipteki titreme hareketlerine genellikle felç geçirme veya siddetli kafa travmalari sonrasinda veya multipl skleroz gibi sinir sistemini yaygin olarak tutan hastaliklar sonrasinda rastlanir.”

Titreme ile ortaya çikan hastaliklarda ’Beyin pili’ yöntemi

Titreme yakinmalarinin genellikle gündüz saatlerinde ortaya çiktigini ve hastalarin endiseli veya düsünceli olma durumlarinda, sinirsel gerginligin arttigi hallerde siddetlendigini, uykuda ise titreme durumunun gözlenmedigini ifade eden Dr.Zirh, titreme ile ortaya çikan hastaliklarin tedavisi ile ilgili sunlari söyledi: “Parkinson gibi titreme ile ortaya çikan hareket bozukluklarinin ve diger tüm titremelerin baslangiç tedavisi ilaç tedavisidir. Ancak bu hastaliklarin tedavisinde aradan yillar geçtikçe alinan ilaca tolerans gelismesi ya da yüksek dozda ve uzun süreli ilaç kullanimina bagli yan etkilerin ortaya çikmasi gibi hallerde veya titreme her türlü ilaç tedavisi ile durdurulamiyorsa cerrahi tedavi olan beyin pilleri bu hastalarin yasam kalitelerine önemli ölçüde katki saglayabilmektedir. Beyin pili ameliyati tip dilinde “nöromodülasyon” dedigimiz, beyin içerisine yerlestirdigimiz ince elektrotlar ile hastaliktan sorumlu bölgelere elektrik akimi vererek hastalik bulgularini düzeltmeye çalistigimiz bir tedavi yöntemidir. Bu yöntem ile beyindeki hedef bölgelerdeki hücrelerin aktivitelerini baskilayabiliyor ya da uyarabiliyoruz. Bu ameliyatlari hasta uyanik iken, konusa konusa ve hasta ile karsilikli yardimlasarak yapiyoruz. Basta Parkinson olmak üzere, “Esansyel tremor” denilen titreme olgularinda da uyguladigimiz bu tedavi sayesinde sosyal hayattan kopan, baskalarinin yardimiyla yasantisini sürdürmek zorunda olan çogu hasta günlük yasantisina geri dönerek bagimsiz yasayabiliyor; önemli bir kismi da mesleklerini tekrar icra edebilme sansi yakalayabiliyorlar.”
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile