'Parmak Uyusmasi Kubital Tünel Sendromuna Isaret Edebilir'

'Parmak Uyusmasi Kubital Tünel Sendromuna Isaret Edebilir'

Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ibrahim Karaman; dirsegin uzun süre baskiya maruz kalmasi ve dirsegin uzun süre katlanmasiyla yapilan aktivitelerin sonucu olarak ortaya çikan kubital tünel sendromunun, elde ve parmaklardaki agri, uyusma ve hissizlik ile kendini belli ettigini söyledi.

Memorial Kayseri Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ibrahim Karaman, kubital tünel sendromu ve tedavisi hakkinda bilgi verdi. Tekrarlanan aktivitenin siniri sikistirdigini aktaran Karaman; "Insan vücudunda omuzdan baslayarak parmaklara kadar uzanan ‘ulnar’ sinirin dirsek seviyesinde çesitli sebeplerle sikismasina bagli olarak ortaya çikan; uyusukluk, elektriklenme ve karincalanma gibi belirtilere neden olan soruna kubital tünel sendromu adi verilmektedir. Dirsegin uzun süre katlanmasi veya dirsek üzerine uzun süre basi olusmasi (uzun süre dirsek üzerine yatmak gibi) nedeniyle bu hastalik ortaya çikmaktadir. Boya yapmak, gitar çalmak gibi dirsek açma- kapama hareketlerinin düzenli olarak tekrar edilmesi, tekrarlanan aktivitelerin çok sik yapilmasi, dirsek çevresindeki yumusak dokunun kalinlasmasi ve dirsek çevresindeki kemiklerde büyümeye bagli sinir üzerinde gerilme ya da basiya neden olabilmektedir" dedi.

Kubital tünel sendromunun 6 belirtisine dikkat edilmesi gerektigini aktaran Karaman; "Dirsek iç bölgesinde agri hassasiyeti, 4. ve 5. parmaklarda elektriklenme, karincalanma uyusma hissi. Elin 4. ve 5. parmaklarinda dokunma hissinin azalmasi ya da yok olmasi. El ile yapilan ince motor hareketlerinin beceriksizlesmesi ve güçsüzlesmesi. Kavrama kuvvetinde azalma. Elin 4. ve 5. parmaklarinda ortaya çikan bükülmeler. Küçük parmagin kapanmamasi önemli belirtilerdir" ifadelerini kullandi.

Tinnel belirtisinin teshisi kolaylastirdigini da sözlerine ekleyen Karaman; "Sikayetleri artan hastalarin detayli fiziki muayenesi ile bulgularin saptanmasi ve dirsek bükülü halde iken yapilan elektromiyografi (EMG) yöntemiyle teshis konulmaktadir. Ulnar siniri boyunca dirsekte cilde en yakin oldugu alanda parmak ile vurarak yapilan testte 4. ve 5. parmaga yayilan elektriklenme karincalanma hissine ‘tinnel’ belirtisi denir. Kubital tünel sendromu olan hastalarda tinnel belirtisi ayirici bir özelliktir. Ayrica hasta oturur pozisyondayken el bilegi düz halde dirseklerinin olabildigince bükülmesi ve ayni pozisyonda beklemesi istenir. Bu süre içerisinde 4. ve 5. parmaklarda uyusma, agri, karincalanma ve önceki sikayetlerde artma gözlemlenmesi dirsek fleksiyon testinin pozitif oldugu anlamina gelir ve hastaliktan süphe edilir" seklinde konustu.

"Tedavinin en önemli asamasi öncelikle sebebi ortadan kaldirmakla mümkün olmaktadir" diyen Doç. Dr. Ibrahim Karaman sözlerini söyle sürdürdü;

Sürekli tekrarlanan hareketlerden uzak durmak. Dirsek bükülüyken kol üzerine yatarak uyumaktan vazgeçmek. Dirsege basiya maruz birakacak hareketlerden uzak durmak önemli oranda rahatlama saglayacaktir. Kubital tünel sendromu söz konusuysa ameliyatli ve ameliyatsiz tedavi seçenekleri denenebilir. Ameliyatsiz tedavi gündeme geldiyse bu soruna neden olan pozisyonlarin önlenmesi gerekmektedir. Dirsek bölgesini açik tutmaya yarayan ateller, dirseklikler, bandajlar ve dirsek bölgesine basiyi engelleyecek özellikteki yastiklar ile gece kullanima uygun süngerler kullanilabilir. Ayni zamanda semptomlara yönelik verilecek agri kesiciler ile agri kontrolü yapilabilir. Ancak bu yapilan cerrahi disi yöntemlere ragmen geçmeyen ve devam eden semptomlarin olmasi halinde cerrahi tedavi kaçinilmaz hale gelir. Cerrahide ise ulnar sinirinin dirsek bölgesinden geçtigi tünel olan kubital tünel gevsetilir ve sinir ön bölgeye alinarak gerginligi azaltilir" dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile