Pasifik Eurasia Lojistik, 5 yil içinde Asya'nin en dogusu ile Avrupa'nin en batisini Türkiye merkezli bir lojistik platform üzerinden birbirine baglamayi planliyor.
Pasifik Eurasia Lojistik'ten yapilan açiklamaya göre, Uzak Asya'dan Bati Avrupa'ya demir Ipek Yolu hayalinin gerçeklesmesi için 2019'dan bu yana ülkeler arasi önemli anlasmalara ve tasimalara imza atan sirket, 5 yil içinde parkuruna Uzak Dogu ülkelerini de dahil ederek bu hedefine ulasmayi amaçliyor.
Açiklamada görüslerine yer verilen Pasifik Eurasia Lojistik Yönetim Kurulu Baskani Fatih Erdogan, 2021'i 200 milyon TL ciroyla kapatmayi hedeflediklerini belirterek, Çin'den Avrupa'ya ilk blok tren tasimasini gerçeklestirdikleri Kasim 2019'dan bu yana önemli basarilara imza attiklarini bildirdi.
Erdogan, 2023 itibariyla milyar liralik cirolari yakalayacaklarini düsündüklerini aktararak, 5 yil içinde Asya'nin en dogusu ile Avrupa'nin en batisini birbirine baglamayi planladiklarini kaydetti.
Bakü-Tiflis-Kars hattinda geçen yil 400 bin ton yük tasindigini animsatan Erdogan, "Bu yilin ilk 5 ayinda hatta tasinan yük miktari 300 bin tona ulasti. 2017'den bugüne kadar ulasilan rakam 1 milyon ton oldu. Ocak-mayis döneminde 300 bin ton yüke ulasilmasi ve Avrupa tasimalarinin sisteme katilmasi, kisa vadede yillik 1 milyon ton hedefimize ulasacagimizi gösteriyor. Bu hatta yapilan tasimalarin yüzde 90'i da sirketimiz tarafindan gerçeklestiriliyor." ifadelerini kullandi.
- "Tüm Uzak Dogu cografyasini demir yolu tasima agimiza dahil etmek istiyoruz"
Fatih Erdogan, sirket olarak yaptiklari tasimalari her yil en az ikiye katlamak hedefiyle çalistiklarini belirterek, orta ve uzun vadeli hedeflerine iliskin su degerlendirmelerde bulundu:
"Orta Asya tasimalarinda en önemli husus, tasimalarin karsilikli olmasidir. Maliyeti artiran en önemli unsur bos vagon ya da konteyner tasimalaridir. Dolu-dolu çalisma saglandiginda bu etki ortadan kalkacaktir. Bu amaçla yaptigimiz tüm tasimalarda karsilikli yük bulma ana hedefimizdir. Bu dengeyi korumaya çalisiyoruz. Ülkemiz için de ihracat tasimalarini artirma gayretiyle hareket ediyoruz. Sirket olarak 5 yil içerisinde basta Japonya ve Güney Kore olmak üzere Malezya ve Tayland gibi ülkelerin de dahil oldugu tüm Uzak Dogu cografyasini bu parkurlara dahil etmek istiyoruz. Sadece klasik konteyner tasimalarinin yaninda sogutmali konteynerlerle ülkemizin yas meyve-sebze ve beyaz et ihracatinda demir yolunun aktif olarak kullanilmasini, ihracatçilarimizin bu tür ürünlerini dogu ve Uzak Dogu cografyasina ulastirmayi hedefliyoruz."
Demir yolu tasimaciligi alaninda büyük bir potansiyel gördüklerini aktaran Erdogan, Avrupa'dan Çin'e kadar uzanan, hem ticari hem de tarihi kültürel önemi ortada olan Ipek Yolu'nun demir yolu aglari kullanilarak canlandirilmasi için öncelikle TCDD Tasimacilik ile bir anlasma imzaladiklarini bildirdi.
- "Asya ve Avrupa ülkeleri ile demiryolu tasimaciligi anlasmalari imzaladik"
Pasifik Eurasia Lojistik Yönetim Kurulu Baskani Erdogan, Bakü-Tiflis-Kars demir yolu hatti üzerinde 2019'da operatörlük yapmaya basladiklarini hatirlatarak, sunlari kaydetti:
"Bugüne kadar Asya tarafinda Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan, Çin; Avrupa tarafinda ise Avusturya demir yollari ile anlasmalar imzalayarak Avrupa'dan Çin'e kadar tüm güzergah boyunca demir yolu tasimasi yapabilir hale geldik. Yine Rusya ile yaptigimiz anlasma sayesinde ise Rusya'yi BTK hattina dahil ederek Rusya'nin devasa kara cografyasinin her kösesinde yer alan 35 farkli noktaya da tasima imkanina eristik. En önemlisi de demir yolu tasimasi ile ara nakliyeleri birlestirerek daha önce uygulanmayan kapidan kapiya teslim modelini ortaya koyarak müsterilerimizin operasyonel yüklerini büyük ölçüde hafifletmis olduk."
Erdogan, olusturduklari hatlarin sürekli islevsel olmasinin önünü açtiklarini, bu durumun özellikle konteyner kitligi yasanan bu dönemde ihracatçilara büyük avantaj sagladigini vurguladi.
- "Ihracatçilarin ham maddeye makul fiyatlarla ulasma sansini artiriyoruz"
Fatih Erdogan, Rail Cargo ÖBB ile is birligi yaparak Avrupa için çok önemli bir adim attiklarini belirterek, Halkali-Köseköy ve Çerkezköy'den her hafta karsilikli 16 blok tren seferi yapmaya basladiklarini bildirdi.
Erdogan, "Böylece Bakü-Tiflis-Kars hatti üzerinden gelen ürünlerin Köseköy hub'ini kullanarak Avrupa'ya erisebiliyor, tersi tasimalarda da yük aktarmasi olmaksizin müsteriler açisindan tek bir muhatapla gerçeklestirilebiliyor. Ihracata büyük lojistik avantajlari saglarken ihracatçilarin makul fiyatlarla ham maddeye ulasma sansini da artiriyoruz." ifadelerini kullandi.
Ihracatçilarin ürünlerini dogu cografyasina ve Rusya'ya e-ticaret platformlari üzerinden satabilecekleri bir pazar mantigi olusacagini öngördüklerini, bu kapsamdaki çalismalara devam ettiklerini aktaran Erdogan, su degerlendirmelerde bulundu:
"Uygun navlunlarla tasima yaparak bu sürecin bir parçasi olmayi hedefliyoruz. Avrupa'da kara yolu tasimalari giderek azalacak ve demir yoluyla tasima modeli daha da verimli hale gelecek. Ilave seferler koyarak bu noktada olusacak talebi haftada 40 blok tren isletip karsilamayi hedefliyoruz. Yani 5 yil içerisinde Avrupa'dan Uzak Dogu'ya kadar uzanan bu cografyada ülkemizin önemli bir lojistik hub niteligine kavusmasina katki saglayan, müsterilerine, paydaslarina hizli ve etkin çözümler üretebilen, 15 milyon ton tasima hacmine ulasabilmis bir sirket olabilmeyi amaçliyoruz."
Pasifik Eurasia, Asya'nin En Dogusu Ile Avrupa'nin En Batisini Türkiye'den Birbirine Baglayacak
Pasifik Eurasia Lojistik Yönetim Kurulu Baskani Fatih Erdogan: '(Gelismeler BaküTiflisKars demir yolu hattinda) Kisa vadede yillik 1 milyon ton hedefimize ulasacagimizi gösteriyor' 'Sogutmali konteynerlerle ülkemizin yas meyvesebze ve beyaz et ihracatinda demir yolunun aktif olarak kullanilmasini hedefliyoruz'.