Pastırma üretiminde sahtecilik yapmak mümkün mü?

Pastırma üretiminde sahtecilik yapmak mümkün mü?

Gıda sektöründe başvurulan hileler zaman zaman sektörün içerisinde yer alan isimlere bile ‘pes’ dedirtiyor.

Gıda sektöründe başvurulan hileler zaman zaman sektörün içerisinde yer alan isimlere bile ‘pes' dedirtiyor. Sucuk, pastırma, sosis, salam ve hazır döner ürünleriyle işlenmiş et sektöründe faaliyet gösteren Bozbeyoğlu Et ürünleri Genel Koordinatörü Burak Bozbeyoğlu, sektörde yaşanabilecek ‘hileli davranışlar' hakkında açıklama yaptı.

PASTIRMADA ÜRETİME HİLE BULAŞMASI MÜMKÜN MÜ?

Her sektörde olduğu gibi kırmız et sektöründe de daha fazla kazanç sağlamak için bazı şahıs ve firmaların hileli yöntemlere başvurduğunu dile getiren Bozbeyoğlu Et ürünleri Genel Koordinatörü Burak Bozbeyoğlu bu tip davranışlarda bulunanların sektörden temizlenmesi gerektiğini söyledi.

Burak Bozbeyoğlu Pastırmada değersiz et karışımının çok fazla yapılamayacağını dile getirerek “Böyle bir hile pastırmada çok kolay bir biçimde anlaşılabilir. Çünkü keserken ve parçalarken ciddi bir zorluk yaşanır. Değersiz et karışımını daha çok sucuk ve benzeri ürünlerde görüyoruz. Pastırma mutlaka kaliteli etten yapılmak zorunda ve bunun yanında çemenleme de çok önemli. İşlenmiş et ürünlerinde baharat kullanımı mutlak suretle gerekiyor. Çemen pastırmaya ayrı bir tat ve aroma kazandırıyor. Ancak pastırmaya soya karıştıran işletmelerin olduğu duyduğumuz şikayetler arasında. Soyayı da sadece çemenleme ile yapmaları mümkün” dedi.

Pastırma üretiminde sahtecilik yapmak mümkün mü?

Bozbeyoğlu Et ürünleri Genel Koordinatörü Burak Bozbeyoğlu daha fazla kırmızı renk vermek için pastırmanın boya ile renklendirildiği yönünde şikayetler olduğunu da belirterek; “Bazı boya maddesi ürünler çemene karıştırıldığı için bunu tüketici anlayamaz. Bu tip hileler ancak gerekli tahlillerin sonunda ortaya çıkar ki bunlardan birisi de Karmin isimli boya maddesi ki zaten Türk Gıda Kodeksi bu ürünün kullanımını yasakladı” diyerek düşüncelerini ifade etti.

Burak Bozbeyoğlu, tüketicilerin pastırmayı ambalaj içerisinde alıyorsa mutlak suretle ambalaj üzerindeki bilgileri okuması gerektiğini de ifade ederek sözlerini şöyle sürdürdü; “İşlenmiş et oldukça hassas bir ürün tüketiciler bu ürünleri mutlaka güvenilir yerden almalı. Her sektörde olduğu gibi maalesef bizim sektörümüzde de çok daha fazla para kazanmak için hileye başvuran şahıs ve firmalar zaman zaman ortaya çıkabiliyor. Gerçi artık denetimler bir hayli arttı. Üretimde hileye başvuranlar da ilgili bakanlık tarafından teşhir ediliyor. Denetimlerin artırılması bizi oldukça memnun ediyor.”

AMBALAJLI ÜRÜNLERDE DURUM NE?

Burak Bozbeyoğlu, Türk Gıda Kodeksi'ne göre ambalajlı ürünlerde değersiz et kullanımının kesinlikle yasak olduğunu belirterek ambalajlı ürünlerin ilgili birimler tarafından sürekli denetlendiğini ifade etti. Bozbeyoğlu “ Ambalaj içerisinde satılan ürünler ara verilmeden denetleniyor. Bu tip ürünlerde az da olsa bir risk olması mümkün değil. Zaten ürünlere raflarında yer veren marketler de bu konuda çok dikkatli. Tüketiciler de mutlaka fiyat – kalite kıyasını yapmalı. Bunun yanında ambalaj üzerinde yer alan tavsiye edilen tüketim tarihi veya son tüketim tarihine dikkat edilmeli. Gerçekten sektörde işini büyük bir titizlikle yapan firmalar var bunların sayısı çoğunlukta. Ne yazık ki işin içine hile karıştıran ve çok çok azınlıkta olan kurumlar sektöre zarar veriyor. Ancak şunu da rahatlıkla söyleyebilirim ki denetimlerden dolayı artık bu tip kurumların yaşama şansı çok fazla kalmadı. İşini hakkıyla yapan firmalar da bunları aralarında barındırmamak için elinden geleni yapıyor” dedi.




Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile