PAÜ'de 18 Mart Çanakkale Zaferi Ve Sehitleri Anma Günü Adina Etkinlik Düzenlendi

PAÜ'de 18 Mart Çanakkale Zaferi Ve Sehitleri Anma Günü Adina Etkinlik Düzenlendi

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) tarafindan 18 Mart Çanakkale Zaferi ve Sehitleri Anma Günü’nün anlam ve önemi adina ‘18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Yeniden Dirilis’ adli etkinlik düzenlendi.



18 Mart Çanakkale Zaferi ve Sehitleri Anma Günü etkinlikleri kapsaminda ilk olarak PAÜ Motosiklet Toplulugu tarafindan PAÜ Kinikli Merkez Yerleskesi içerisinde sehitlere saygi yürüyüsü gerçeklestirildi.

Yürüyüsün ardindan, Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’in açilis konusmalarini gerçeklestirdigi konferans; Rektör Yardimcisi ve Insan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Tarih Bölümü Ögretim Üyesi Prof. Dr. Durmus Akalin’in yaptigi ‘18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Yeniden Dirilis’ baslikli bir sunum ve ardindan yine moderatörlügünü Prof. Dr. Akalin’in üstendigi Muharip Gazi Dernegi Deniz Ast. Turgut Bozkurt, Malul Gazi Uzm. J. Kad. Çvs. Ömer Torun ile Sehit Is. Uzm. Onb. Oguzhan Göçenoglu’nun babasi Abdullah Göçenoglu’nun günün anlam ve önemine dair paylasimlari ile devam etti.

“Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ölmeyi emrediyorum’ dedigi yerden geliyoruz.”

Konferansin açilis konusmasini yapan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan sunlari kaydetti: “Biz kimiz, kimlik problemimiz yok, Müslüman Türk milletindeniz. Nerden geliyoruz, Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Ölmeyi emrediyorum’ dedigi yerden geliyoruz. Milletimizin ruhu çok yücelerdedir. Bu ruh kendisini her zaman ortaya koymaz. Ne zaman vatanina, bayragina, dinine, bagimsizligina saldiri olsa hemen harekete geçer. Ancak bu ruhun beslenmesi gerekir. Çanakkale Savasinin geçtigi mekânlari görmek gerekir. Ilkokulda gitmemisseniz ortaokulda, lisede, üniversitede yine gitmemisseniz hayatinizda mutlaka gidin. Benim duamdir: “Ya rab her Türk vatandasina hayatinda bir kez olsun Çanakkale’yi görmeyi nasip et. Evet, tarihimiz sürekli tekerrür ediyor. Dün ordulari ile kapimiza dayanan düsmanlarimiz, simdi terör örgütleri yoluyla içimize girmeye, vatani bölmeye çalisiyorlar. Bu necip millet yine her türlü ihanete ragmen cani pahasina Çanakkale geçilmez diyor. Degerli ögrencilerim sunu hiçbir zaman unutmayalim: Vatan yoksa hiçbir seyin anlami kalmaz. Kariyerinizin de anlami kalmaz. Bu duygulari bu ruhu anlamaniz için sizlere önerim sudur: Bir sehit ailesini veya bir gazimizi ziyaret edin. Bunu bugüne kadar yapmadiysaniz yapin ve yüzbinlerce gazi ve sehidimizin neden oldugunu anlayalim. Sonuç olarak, bu vatan bizim ise bu vatan için, bayrak için ve bagimsizligimiz için her alanda ve kendi alanimizda çok çalisacagiz, bu da sehitlerimize karsi bir hiç mesabesinde sorumlulugumuzdur.”

“Çanakkale; atalarimizin, dedelerimizin ve isimsiz kahramanlarimizin mücadele hikâyesidir”

Açilis konusmasinin ardindan etkinligin ilk kisminda Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Durmus Akalin ‘18 Mart Çanakkale Deniz Zaferi ve Yeniden Dirilis’ baslikli bir sunum gerçeklestirdi. Aslinda bir cephe olan Çanakkale’nin, verilen mücadeleler ve yazilan destan ile nasil Çanakkale Savasi olarak anildigi anlatarak sözlerine baslayan Prof. Dr. Akalin, konusmasinin devaminda Çanakkale’de geçirdigi yillari ve burada yaptigi çalismalara iliskin bilgiler aktardi. Prof. Akalin, Savasi ve tarihi süreçte yasananlari anlatarak, Çanakkale’nin vatanin varolus ve yok olus meselesi haline geldigini, bu duygular ile kahramanlarimizin mücadele ettigini; atalarimizin, dedelerimizin ve isimsiz kahramanlarimizin mücadele hikâyesi oldugunu belirtti.

Savasta gerçeklestirilen taktik hamleleri ve eldeki imkânlarla verilen mücadeleye dikkat çeken Prof. Dr. Akalin, ortaya koyulan mücadele azmini örnekler vererek anlatarak; Mustafa Kemal Atatürk’ün Çanakkale için önem ve anlamina iliskin bilgiler paylasti.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile