PAÜ Tarimsal Kalkinma Ve Kültürel Degerlerin Yasatilmasina Destek Vermeye Devam Ediyor

PAÜ Tarimsal Kalkinma Ve Kültürel Degerlerin Yasatilmasina Destek Vermeye Devam Ediyor

DENIZLI – Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, geleneksel yöntemler kullanilarak üretilen, yöreye özgü gida ürünleri ve yöre ile özdeslesmis kültürel ürünlerin korunmasi, tanitilmasi ve pazarlanmasinda önemli katkilari olacak projeyi hayata geçiriyor. Rektör Prof. Dr. Kutluhan ve PAÜ üst yönetimi, bu konuda Baklan ilçesinde çesitli temaslarda bulundu.



Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Denizli’nin farkli ilçelerinde, geleneksel yöntemler ile üretilen yöreye özgü lezzetlerin, gida kodeksine uygun hale getirilmesi, dokuma, ayakkabicilik, biçakçilik gibi zanaatlarin korunmasi, tanitilmasi ve canlandirilmasi, PAÜ’nün önderliginde bilimsel yöntemler kullanilarak bu yöresel ürünlerin tüm dünyaya pazarlanmasi adina önemli bir projeyi hayata geçirdi. Proje kapsaminda; hali, kilim gibi dokuma ürünleri, ayakkabi, biçak gibi tüm yöresel ürünler ile zanaatlarin korunmasi ve tanitilmasina önemli katkilar saglanacak.

Yöresel Degerler ve Bu Ürünleri Üreten Meslekler PAÜ Güvencesi ile Gelecek Kusaklara Tasinacak

“Üreten Üniversite” misyonu ile çalismalarina hizla devam eden Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’in yönetimindeki Pamukkale Üniversitesi, bu çalismalariyla hayatin rehberi olmaya devam ediyor. Dogal ve kültürel zenginliklerin korunmasindan tarima farkli birçok alanda bilimi kullanarak katma deger yaratilmasina rehber olma gayretini sürdüren PAÜ, Denizli yöresinde üretilen; tarhana, eriste, tahin, pekmez, reçel, salça, kuru meyve ve sebzeler gibi geleneksel lezzetlerin gida kodeksine uygun olarak üretilmesi, tanitimi ve internet ortaminda pazarlanmasina destek verecek. Bunun yaninda yine yöreleri ile özdeslesmis; Yatagan biçagi, Buldan bezi, Babadag dokumasi, Yesilyuva ayakkabisi gibi yöresel degerler ve bu ürünleri üreten meslekler gelecek kusaklara tasinacak. Bu yöresel ürünler de gida ürünlerinde oldugu yine e-ticaret ile tüm dünyaya pazarlanacak.

Bu kapsaminda, geleneksel yöntemlerle üretilen gida ürünlerinin, PAÜ tarafindan öncelikle gida kodeksine uygunlugu bakimindan analizleri yapilacak ve elde edilen sonuçlara göre üretim metotlarinda degisiklikler gerçeklestirilecek. Bu sayede saklanmasi, tasinmasi ve tüketilmesi yönünden uygun hale gelecek yöresel lezzetler, yine PAÜ güvencesi ile e-ticaret yöntemi vasitasiyla dünya pazari ile bulusturulacak.

PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Necip Atar ile birlikte, Baklan ilçesinde Belediye Baskani Yusuf Gülsever, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar ile bir araya geldi. PAÜ Iktisadi ve Idari Bilimler Fakültesi Yönetim Bilisim Sistemleri Bölüm Baskani Prof. Dr. Selçuk Burak Hasiloglu ve PAÜ Sosyal Tesisler Iktisadi Isletme Müdürü Dr. Ögr. Üyesi Oguzhan Aydin’da yer aldigi görüsmelerde Baklan ilçesinde üretilen yöresel ürünler, yerinde incelendi.

Baskan Gülsever: “Ilk kez bir Rektörü ilçemizde agirladik; oldukça memnunuz”

Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan ve beraberindekiler, ilk olarak Baklan Belediye Baskani Yusuf Gülsever, belediye meclis üyeleri ve muhtarlar ile belediye binasinda bir süre görüstü. Burada, göreve geldikleri süre zarfindan bugüne belediye olarak yaptiklari çalismalari aktaran Baskan Gülsever, ilk kez bir Üniversite Rektörünü ilçelerinde agirladiklarini ve bundan memnuniyeti duydugunu ifade etti.

Üniversite ve Baklan arasinda is birliklerinin gelistirilmesine yönelik neler yapilabileceginin konusuldugu görüsmenin ardindan Baklan ilçe programi, Baklanli üretici kadinlarin ürettigi el emegi geleneksel lezzetlerin, satisinin yapildigi Bakova Kadin Girisim ve Isletme Kooperatifi ziyareti ile devam etti. Burada, girisimci kadinlari ürettigi tarhana, salça, reçel, pekmez, eriste, tahin ve kuru meyve gibi ürünleri inceleyen Rektör Prof. Dr. Kutluhan ve beraberindekiler, ürünlerin imalat süreçleri hakkinda Baskan Gülsever ve üretici kadinlardan bilgi aldi.

“Üniversite olarak bizler, en ücra dag köyünde bile, üretim olan her hanede olacagiz.”

Baklan heyeti ile yaptigi görüsmede Üniversite ile Baklan arasinda is birligini arttirmaya yönelik fikirleri alan Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan burada yapigi konusmasinda sunlari söyledi: “Denizli’de olan bir üniversitenin çok iyi bir üniversite olmasi gerekir. Elbette Üniversitemiz zorlu süreçlerden geçti ve yararlar aldi. Biz yönetim olarak bu yaralari sarmak için hizla çalismalara basladik. Bu yaralari sardik ve önümüze bakacagiz. Benim üniversite anlayisim tamamen üretim üzerinedir. Bilgi kitapta kalmamali, üretimde kullanilmalidir. Uygulamaya yönelik bir üniversite olma çalismalarimiz sürüyor. Bunun için sanayi ile yakin is birligi içindeyiz. Üniversitemizin misyonunu “Üretim Üniversite” yaptik. Baklan’in ihtiyaçlarina, diger ilçelerde oldugu gibi bizim üniversite olarak yanit vermemiz gerekiyor. Üniversite olarak biz, özellikle belediyeler basta olmak üzere bu is birligini baslatip, bunun da en önemli unsuru üniversitenin sadece ögrenciye hitap eden bir yapisinin olmamasidir. Bir dag köyündeki bir üreticimiz de ablamiz da teyzemiz de bizden haberdar olsun ve biz üniversite olarak üretimin oldugu her hanede olalim. Desinler ki, ben bu reçeli üretiyorum ve üniversite de bunu satiyor. E-pazarlama olarak baktigimizda Baklan, önde gelen ilçelerimizden birisidir. Baskanimiza tesekkür ediyorum. Su an projemizde ön hazirlik çalismasi yapiyoruz. Ürünün, e-pazarlama olup olmayacagi, e-pazarlama olabilirse bunun içeriginin uluslararasi gida endekslerine uygun hale getirecegiz. Ürünün orijinal yapisina dokunmayacagiz. Burada amacimiz, bu topraklarda üretilen ürünlerin tanitilmasi ve ürünlerin pazarlanmasina üniversite olarak destek olmaktir. Bu projenin hayirlara vesile olmasini diliyorum.”

Baklan ziyareti, Baklan heyetinin Rektör Prof. Dr. Ahmet Kutluhan’a el dokumasi kilim hediyesini takdiminin ardindan günün anisina toplu fotograf çekimi ile sona erdi.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile