Peçeli Baykuşlarda Yaşa Bağlı İşitme Kaybı Olmuyor

Bilim adamları, peçeli baykuşların kuvvetli işitme duyularının yaşa bağlı olarak zayıflamadığını ortaya çıkardı.

BBC'de yayınlanan habere göre, 7 peçeli baykuş üzerinde yapılan çalışmada, araştırmacılar, söz konusu baykuşların yaşa bağlı işitme kaybı yaşamadığını ve yaşlılık döneminde dahi keskin işitme duyularını koruduğunu tespit etti.

Kuşlar, ödül olarak verilen yiyeceği almak için seslere tepki olarak bir tüneğe uçmak üzere eğitildi.

Çalışmayı yürüten Almanya'nın Oldenburg Üniversitesinden Georg Klump, baykuşların yaşlılık dönemlerinde dahi işitme duyularından bir şey kaybetmediğini ve iç kulaklarında oluşan hasarı doğal yollardan onarabildiklerini belirtti.

Klump, 'İnsanların yaralarının iyileşmesi gibi baykuşların kulakları da iyileşebiliyor. İnsanlarda kulakların duyusal hücreleri yeniden büyüyemez ancak kuşlar bunu yapabilir.' dedi.

Diğer tüm memelilerde olduğu gibi insanlar da yaşlılık döneminde işitme kaybı yaşarken, peçeli baykuşların yaşla ilişkili işitme kaybı belirtisi göstermediği kaydedildi.

Çalışmayla ilgili değerlendirmede bulunan Stanford Üniversitesi Tıp Fakültesinden Dr. Stefan Heller, kuşlar ve memeliler arasındaki farklılıkları araştırmak için çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Peçeli baykuşlar, vahşi doğada genellikle üç ya da dört yaşına kadar yaşıyor. Baykuşlar, geceleri avlanırken işitme yetilerinden faydalanıyor.

Peçeli baykuşların 'yaşlanmayan kulakları' hakkında daha fazla bilgi sahibi olmanın, insanlardaki işitme sorunları için yeni tedaviler geliştirmeye yardımcı olabileceği belirtildi.

Daha önceleri, sığırcık kuşlarının da bu kabiliyete sahip olduğu keşfedilmişti.

Çalışma 'Royal Society Proceedings B' dergisinde yayımlandı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile