Pegasus'tan Elektronik Cihaz Kısıtlamasına 'İnternet'li Yanıt
Pegasus Üst Yöneticisi Nane: 'Uçak içinde internet vermek üzere çalışmalar başlattık. Zor, oyunu bozarmış. Belki bu sayede biz de böyle bir yeni servis sunmaya başlayacağız' 'Bu yasakları, iki şekilde yorumlayabiliriz; gerçekten burada bir tehdit var ve bu tehdide karşı, tehdit bertaraf edilene kadar önlem alınıyor. Diğer boyutta baktığımızda Türkiye'den çok güçlü markalar çıkmaya başladı, burada rekabet edemiyorlar, devlet eliyle bu rekabeti engellemeye yönelik bir girişim. Kalbim diyor ki böyle bir şey olamaz' 'Bunu yapan ülkeler, liberal ekonomiyi yaratan ülkeler, böyle basit bir yönteme gidemezler. Mutlaka terörist bir olay, istihbarat vardır, kısa süre sonra da bitecek. Bitmeyecekse ve bu tehdit bertaraf edilmeyecekse bu bizi diğer varsayıma götürüyor. Demek ki bizden korkuyorlar'
Nane, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cep telefonları dışındaki elektronik cihazların uçak kabininde taşınmasını yasaklama yönündeki karara farklı açılardan bakılabileceğini söyledi.
Düz mantıkla bakıldığında bu yasakların iki boyutu olabileceğine işaret eden Nane, 'Bu yasakları, iki şekilde yorumlayabiliriz; gerçekten burada bir tehdit var ve bu tehdide karşı, tehdit bertaraf edilene kadar önlem alınıyor. Diğer boyutta baktığımızda Türkiye'den çok güçlü markalar çıkmaya başladı, burada rekabet edemiyorlar, devlet eliyle bu rekabeti engellemeye yönelik bir girişim. Kalbim diyor ki böyle bir şey olamaz.' ifadelerini kullandı.
- 'Korkunun ecele faydası yok'
Nane, dünyada liberal ekonomi sisteminin geçerli olduğunu hatırlatarak, 'Bunu yapan ülkeler, liberal ekonomiyi yaratan ülkeler, böyle basit bir yönteme gidemezler. Mutlaka terörist bir olay, istihbarat vardır, kısa süre sonra da bitecek. Bitmeyecekse ve bu tehdit bertaraf edilmeyecekse, bu bizi diğer varsayıma götürüyor. Demek ki bizden korkuyorlar. Ben şunu gördüm iş hayatında; korkunun ecele faydası yok. Rekabette bu tür basit oyunlarla kısa süreli kazanç elde edersiniz.' değerlendirmesinde bulundu.
Yasaklara karşı bazı önlemlerin alınabileceğine de değinen Nane, şunları kaydetti:
'Türk girişimcisi o kadar akıllıdır ki ben Pegasus olarak söyleyeyim yaptığımızı, biz uçak içinde internet vermek üzere çalışmalar başlattık. Zor, oyunu bozarmış. Belki bu sayede biz de böyle bir yeni servis sunmaya başlayacağız. O nedenle böyle basit ayak oyunlarıyla kısa vadeli kazançlar, misafirin uzun vadeli elde etmek istediği fayda ve yararı getirmez. Bunlar serap gibidir, bir görürsünüz, bir yok olur. O nedenle kalıcı rekabetin unsurları; verdiğiniz hizmet, ürün geliştirme kapasiteniz ve misafir memnuniyetinizin kalıcılığıyla pekişir.'
- 'Bu sadece kişisel özgürlüklerin sınırlanmasıdır'
Nane, söz konusu yasağın etkilerinin sınırlı kalacağını belirterek, 'Bu tür ayak oyunları tabii ki belli bir dönem etkiler, kaldı ki kısa uçuşlarda, özellikle İngiltere uçuşlarını kapsama alabiliriz, çok büyük bir etki yapmayacaktır. Bu sadece kişisel özgürlüklerin sınırlanmasıdır.' diye konuştu.
Kendisinin genelde az ve uçak içi bagajla seyahat ettiğini, bilgisayarını da yanına almayı tercih ettiğini anlatan Nane, şöyle devam etti:
'Şimdi bunu ne yapacağım? Aşağıya vereceğim. Bunu bagaja verdiğim vakit, çıkışım uzayacak. Bu bana hayattan, o seyahatte en az yarım saat, 1 saat kayba neden olacak. İşimi engeller mi? Engellemeyecektir. Eğlencemi, çalışmamı, bir şey okumamı engelleyecektir ama işimi engellemesine izin vermem. Zaman kaybı olacaktır. Bunu da şirketler, Pegasus örneğinde söyledim, bertaraf etmek için değişik yöntemler çalışacaktır. Zor, oyunu bozar.'