Pehlivan develer için Aydın'ın Germencik ilçesinde süslemeleri hazırlayan Sadık Söner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, deve sahiplerinin güreşler öncesi süslemelere yoğun ilgi gösterdiklerini bildirdi.
Develerin ekim ayı sonundan kasım ayı ortasına kadar dualar eşliğinde havutlandığını, sonrasında ise güreşlere hazır hale geldiğini aktaran Söner, bu dönem öncesinde kendilerine gelen siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını ifade etti.
Deve güreşinin ayrı bir kültür olduğunu ve sahiplerinin pehlivan develerinin arenada "en güzel" olması konusunda yarıştığını ifade eden Söner, süslemede kullanılan havut, çul, kolon ve diğer malzemeler için başta Aydın olmak üzere, İzmir, Muğla, Manisa, Antalya, Çanakkale ve Balıkesir'den sipariş aldıklarını kaydetti.
-"Makinesi yok, elde üretiliyor"
Malzemeleri el emeğiyle ürettiklerini belirten Sadık Söner, şöyle konuştu:
"En iyi süslenen deve güreşlerde ilgi odağı oluyor, bu nedenle sahipleri süslemelere çok önem veriyor. Müşterilerimizin talepleri doğrultusunda özel işlemeli havut, çul, kolon hazırlıyoruz. Sahibi, pehlivan devesini arenaya en iyi şekilde süsleyip çıkarmak için ortalama 5-6 bin lira harcama yapıyor. Mesleğimiz el emeği göz nuru istiyor. Çuvaldızla elde yapılıyor, makinesi yok. Havutun malzemelerinin bir bölümü Denizli Çivril ile Afyonkarahisar Bolvadin bölgelerinden geliyor, diğer bölümünü ise Nazilli ve Bozdoğan tarafından getirttiğimiz keçi kılından yapılıyor. İşimiz zor ama zevkle yapıyoruz."
- Mesleği yapan 6 kişi kaldı
Küçük yaşta çırak olarak girdiği ustanın yanında öğrendiği, 20 yıldır ustası olduğu mesleği eşine de öğrettiği bilgisini veren Söner, "İşimiz el emeğine dayandığından çırak bulamıyoruz. Yeni eleman yetişmemesi ve zorluğu nedeniyle mesleği sürdüren 6 kişi kaldı. Bu nedenle sanatı eşime öğrettim, en büyük yardımcı ve destekçim o oldu" dedi.
Fatma Söner ise mesleğe eşiyle birlikte sürdürmekten mutlu olduğunu, güreşlerin yaklaştığı dönemlerde yoğunluk yaşadıklarını belirtti.
Pehlivan Develerin Süsleri, Aydınlı Çiftin Elinden Çıkıyor
Yörük kültürüyle ilişkili olduğu bildirilen ve Ege, Akdeniz bölgelerinde büyük ilgi gören "deve güreşleri" dönemi yaklaşırken, develerin arenadaki becerileri kadar ilgi çeken süsleri için de hazırlıklar başladı.