Pehlivanlar Agir Oldugu Için Manda Yerine Dana Derisinden Yapilan Kispeti Tercih Ediyor

Son kispet ustalarindan Ugur Kesen:'Eskiden manda derisinden yapilan kispetler 810 kilo agirligindaydi. Günümüzde pehlivanlar rahat etsin diye dana derisinden yaptigimiz kispetlerin agirligini 2 kiloya kadar düsürdük'

HAKAN SAHIN - Pehlivan pantolonu olarak bilinen kispet, ustalarinin ellerinde kültürel bir öge olarak gelecege tasiniyor.

El isçiligi ve ustalikla manda ve dana derisinden hazirlanan kispeti diken usta sayisi da gün geçtikçe azaliyor.

Türkiye'deki az sayidaki kispet ustasindan biri olan Ugur Kesen, geleneksel, el yapimi kispet üretiminin devami için mücadele veriyor.

Tarihi Kirkpinar güresleri öncesi Kesen, kaybolmaya yüz tutan meslegini AA muhabirine anlatti.

Meslege babasinin arkadasi Bigali Irfan Sahin ustadan el alarak basladigini belirten Kesen, yaklasik 20 yildir bu meslegi sürdürdügünü belirtti.

Kesen, Samsun'da "Kispetci Ugur" olarak bilindigini ve Türkiye'nin bütün pehlivanlarina kispet yaptigini anlatti.

Her sene yaklasik 1500 adet kispet yaptigini dile getiren Kesen, "Türkiye'nin bütün pehlivanlarina kispet yapiyoruz. Baspehlivanlar er meydanina bizim kispetlerimizi giyerek çikiyor. Kispet pehlivanin yarisidir. Kispet iyi olmazsa pehlivan güres yapamaz. Iyi kispet zafere götürür. Kispetin de önemli özellikleri vardir. Kasnak tarafi genis ve sert, alt tarafin mutlaka yumusak olmasi gerekir. Kispet giyen pehlivan rahat etmelidir." diye konustu.

- Agirligi 2 kiloya kadar düstü

Ugur Kesen, eskiden kispetlerin manda derisinden yapildigini, ancak agirligindan dolayi güresçileri olumsuz etkiledigini vurguladi.

Dana derisinden yapilan kispetin manda derisine nazaran 6-7 kilo daha hafif oldugunu aktaran Kesen, "Eskiden manda derisinden yapilan kispetler 8-10 kilo agirligindaydi. Günümüzde pehlivanlar rahat etsin diye dana derisinden yaptigimiz kispetlerin agirligini 2 kiloya kadar düsürdük." ifadelerini kullandi.

Kispetlerin boyuna göre 500 ile 1500 lira arasinda satildigini anlatan Kesen, kispetin bakimiyla ilgili pehlivanlara önerilerde bulunarak, sicak suyla degil mutlaka soguk suyla yikanmasi gerektigini belirtti.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile