Pekin Hükümeti İnternet Üzerindeki Denetimini Artırıyor

Dünyanın kullanıcı sayısı bakımından en büyük internet pazarı olan Çin’de, Pekin hükümeti internet üzerindeki sansür yasalarını artırıyor.

Yeni kurallara göre bundan böyle internet kullanıcılarına "gerçek isim" zorunluluğu getirebilmesi bekleniyor.Çin'in devlet ajansı Xinhua da yer alan haberde, hükümetin internet kontrolü ile ilgili alacağı yeni kararlar arasında internet kullanıcılarına sabit hat ve mobil erişimden yararlanırken, gerçek isimlerini kullanma zorunluluğu getirilmesinin onaya sunulduğu bildirildi.

Bu yasanın dile getirilmesindeki amacın internet kullanımındaki bilinmezlik ve yasal olmayan aktivitelerin önüne geçebilme olduğu belirtildi. Bu hafta içerisinde ülkedeki yasama gücüne sahip Milli Halk Kongresi’nde tartışılacak kararın onaylanması halinde 2000 yılından bu yana internet yönetimine ilişkin 2. yasa olacağı kaydedildi.Dünyanın en kalabalık ülkesi Çin’de, 2012 yılının ilk yarısı itibariyle internet kullanıcılarının sayısı 538 milyon kişiye ulaşmıştı. Çin hükümeti, internet üzerinde sıkı bir denetim uyguluyor. Ülkedeki sıkı sansür ve denetim kuralları, bazıları tarafından Büyük Çin Seddi'ne ve bilgisayarlarda kullanılan "Firewall" güvenlik duvarına atıfla "Büyük Çin Güvenlik Seddi" diye adlandırılıyor.Çin, geçtiğimiz Mayıs ayında internette bilgi akışını denetleyecek yeni bir kurul oluşturmuştu. Yeni kurum, hükümetin Çinli kullanıcıların erişebildiği içeriği daha da sıkı denetleyebilmesini sağlıyor.Öte yandan pornografi, kumar ve Komünist Parti eleştirisi içeriğine sahip internet materyallerinde sansür uygulayan Çin, bu yılın başında mikroblog kullanıcılara da gerçek adlarıyla kayıt yapma zorunluluğunu getirmişti. Ayrıca ülkede Twitter, Facebook gibi uluslararası alanda popüler sosyal paylaşım siteleri Çin hükümeti tarafından engellenirken, Youtube'a da erişilemiyor .
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile