'Pembe Rota'yla 10 Bin Kadına Jinekolojik Kanser Taraması

Pembe İzler Derneği,'Rotamız Pembe, Geleceğimiz Güvende' sloganıyla başlattığı 'Pembe Rota' projesiyle yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserleri konusunda farkındalığın arttırılması ve 10 bin kadının ücretsiz jinekolojik kanser taramasının yapılması hedefleniyor Derneğin Yönetim Kurulu Başkanı Karataş: 'Şu ana kadar 2 bin başvuru oldu. Bundan sonra hedefimiz 10 binlere ulaşmak. Proje İstanbul'da başlayıp, bütün illere yayılacak' Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Demir: 'Meme, rahim ağzı ve yumurtalık gibi kadın kanserleri, farkındalık olduğu takdirde erken dönemde teşhis edildiklerinde tam olarak şifaya kavuşabilen hastalıklardır. Yumurtalık kanserlerinde rutin bir tarama yöntemi henüz tespit edilmiş değil, o nedenle farkındalık çok önemli'

Kadın kanserleri alanında çalışmalar yapan Pembe İzler Derneği, 8 Mayıs Dünya Yumurtalık Kanseri Günü'nde başlattığı "Pembe Rota" projesiyle 10 bin kadına ücretsiz jinekolojik kanser taraması yaptıracak.

"Rotamız Pembe, Geleceğimiz Güvende" sloganıyla yumurtalık, rahim ve rahim ağzı kanserleri gibi jinekolojik kanserler hakkında farkındalık yaratmayı amaçlayan "Pembe Rota" projesinin tanıtım toplantısı Şişli'de bir otelde gerçekleştirildi.

Pembe İzler Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Arzu Karataş, toplantıda yaptığı konuşmada, her yıl Türkiye'de 3 bin kadının yumurtalık, 5 bin kadının rahim, bin 500 kadının da rahim ağzı kanseriyle tanıştığını belirtti.

Kanserin tedavisinin yolunun farkındalıktan geçtiğini vurgulayan Karataş, 40-60 yaş arasındaki kadınların mahremiyet duygusu ve kaygı nedeniyle kadın doğum muayenesine gitmeye imtina ettiklerine dikkati çekti.

"Pembe Rota" projesiyle kaygıları yok etmeyi ve farkındalık yaratmayı amaçladıklarına işaret eden Karataş, "Özellikle ihtiyaç sahibi olan hastalarımıza tarama yapmak istiyoruz. Derneğimizin sayfasından başvuran hastalarımızla ilgileniyoruz. Şu ana kadar 2 bin başvuru oldu. Bundan sonra hedefimiz 10 binlere ulaşmak. Proje İstanbul'da başlayıp, bütün illere yayılacak. Her ay bir ile giderek, oradaki hastalarımızla buluşup taramalarını yapacağız." diye konuştu.

"Rotamız Pembe, Geleceğimiz Güvende" sloganıyla yola çıktıklarını aktaran Karataş, "Çünkü biz kanserden korkmuyoruz. Kanserin tedavi edilebilir olduğunu düşünüyoruz. Kadın çok önemli. Kadın anne, eş, teyze, hala, evlat... Bu denklem çok önemli. Kanser birgün mutlaka zengini fakiri olmadan hepimizin ailesine uğrayacak. Önemli olan o gücü elde etmek ve kadın gibi savaşmaktır." değerlendirmesini yaptı.

- "Kadının kansere karşı duyarlılığında sigara önemli bir faktör"

Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Demir de kanserin özellikle erken dönemde teşhis edildiği takdirde tedavi edilebilir bir hastalık olduğunun altını çizdi.

Kanserler içinde ne önemli payı kadın kanserlerinin aldığını belirten Demir, şunları kaydetti:

"Kadının kansere karşı duyarlılığında başka bir faktörün özellikle altını çizmek gerekiyor. Lütfen hanımların sigara içmemesini sağlayın. Türkiye'de sigara içen kadın sayısı artıyor. Kadının akciğer kanseri sıklığı yükseliyor. Bu kanserden korunmada en önemli faktörlerden bir tanesi. Meme, rahim ağzı ve yumurtalık gibi kadın kanserleri farkındalık olduğu takdirde erken dönemde teşhis edildiklerinde tam olarak şifaya kavuşabilen hastalıklardır. Yumurtalık kanserlerinde rutin bir tarama yöntemi henüz tespit edilmiş değil, o nedenle farkındalık çok önemli. Kanserde bilgi korkuyu yener. Ergenlik yaşından itibaren düzenli jinekolojik onkolojik muayenenin yapılması gerekiyor."

Projeye destek veren şarkıcı Gülben Ergen ise kansere karşı belli kontroller yapıldığı zaman kurtuluşun daha yakın, acının ise daha az olduğunu söyledi.

Kanserin çok zor bir hastalık olduğunu belirten Ergen, "Kadının hassasiyeti, kırılganlığı bedeninde biriktirdiği bütün acıların, kırgınlıkların yumurtalık kanserinde de göğüs kanserinde de bedende ses bulduğuna inanıyorum. Beden bir şekilde çığlık atıyor. Kanser hepimizin farkında olması gereken, kontrollerimizi yaptırmamız gereken önemli bir hastalık." diye konuştu.

Moda tasarımcısı yumurtalık kanseri Bahar Korçan da hastalık ve tedavi sürecine ilişkin yaşadıklarını anlattı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile