Pendik'te Balonlar, Primer Immün Yetmezligine Farkindalik Olusturmak Için Gökyüzüne Birakildi
Pendik’te primer immün yetmezligine farkindalik olusturmak için gökyüzüne balonlar birakildi. Primer Immün Yetmezlik Farkindalik Haftasi çerçevesinde, Marmara Üniversitesi Pendik Egitim ve Arastirma Hastanesinde doktorlar ve hasta yakinlarinin katilimiyla etkinlik düzenlendi.
Marmara Üniversitesi Pendik Egitim ve Arastirma Hastanesi Pediatrik Immünoloji ve Alerji Bilim Dalinin düzenledigi etkinlik ile, 22-29 Nisan Primer Immün Yetmezlik Farkindalik Haftasi kutlandi. Kutlamada klinik doktorlari, hasta ve hasta yakinlari tarafindan balonlar gökyüzüne birakilarak farkindalik olusturuldu.
Düzenlenen Primer Immün Yetmezlik Farkindalik Haftasi etkinliginde, hastaliga dikkat çekmek ve erken tani ve tedavinin önemini anlatmak amaciyla hastanenin konferans salonunda sunum da gerçeklestirildi.
“500 farkli primer immün yetmezlik hastaligi var”
Pediatrik Alerjik ve Immünoloji Bilim Dali Ögretim Üyesi Prof. Dr. Safa Baris, günümüzde 500 farkli Primer Immün Yetmezlik hastaliginin oldugunu, dünyada yaklasik 6 milyon kisinin bu hastaliklari tasidiginin tahmin edildigini ve Türkiye’de bu hastaligin sikliginin çok daha fazla oldugunu belirterek, "Bunun temel nedeni hastaliklarin genetik kalitim göstermesidir. Ne yazik ki yüzde 70 veya yüzde 80’ine yetersiz bilgi nedeniyle tani konulamamaktadir. Farkindalik haftasi ile erken tani ve tedavi çok önemli. Tüm Dünya’da oldugu gibi ülkemizde de 22-29 Nisan haftasi Primer Immün farkindalik haftasi olarak kutlaniyor. Çesitli etkinlikler yaparak bu hastaliga dikkat çekmek, hastalik ile ilgili farkindalik olusturmak için böyle bir etkinlik yaptik” seklinde konustu.
Primer immün yetmezlik hastaliklari; bagisiklik sisteminin islevindeki bozukluklar nedeniyle sik veya agir enfeksiyon geçirmeye, sik ya da uzun süreli hastanede kalmaya sebep olmakta.