Pentagon, Kabil'deki Havalimani'nin Güvenligine Iliskin Türkiye Ile Ön Görüsmelerin Yapildigini Açikladi

ABD Savunma Bakanligi (Pentagon) Sözcüsü John Kirby, ABD'nin çekilmesinden sonra Afganistan'in baskenti Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nin güvenligi için Türkiye ile ön görüsmeler yaptiklarini ve Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in bu konudaki kararina saygi duyduklarini söyledi.

Günlük basin toplantisinda, Milli Savunma Bakani Hulusi Akar’in, sartlari yerine getirildigi takdirde Türkiye'nin Kabil Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nin güvenligini saglayabilecegi sözlerine iliskin soruya yanit veren Kirby, bu açiklamalardan haberdar olmadigini ancak Ankara ile bu konuda görüsmelerinin oldugunu belirtti.

Kirby, "Türk liderlerle onlarin havaalanina güvenlik saglama planlari hakkinda devam eden görüsmelerimiz var. Açikçasi bu, Cumhurbaskani Erdogan'in vermesi gereken bir karar ve buna saygi duyuyoruz ama tabii ki bazi ön görüsmelerimiz oldu ve daha önce de genel anlamda söyledigimiz gibi havaalanindaki güvenlik, hangi sekilde olursa olsun sadece ABD'nin degil ayni zamanda diger uluslarin da Kabil'de diplomatik varliklarini sürdürebilmeleri için önemli olacak." diye konustu.

Bakan Akar sali günü yaptigi açiklamada su ifadeleri kullanmisti:

"Afganistan ile ilgili ABD'lilerle görüsüyoruz. Sali günü NATO Savunma Bakanlari Toplantisi'nda konustuk, ABD'liler ile heyetler arasinda konusuluyor. Bizim sartlara bagli olarak Afganistan'da kalma niyetimiz var. Sartlarimiz nedir? Siyasi, mali ve lojistik destek. Bunlar yapildigi takdirde biz Hamid Karzai Uluslararasi Havalimani'nda kalabiliriz. Sartlarimizla ilgili cevabi bekliyoruz. Bununla birlikte Afgan halki bizim kardesimiz. Hedef Afganistan'da sulhu, sükunu saglamak. Bizim tarihi kardesligimiz var. Afgan halki istedigi müddetçe Afganistan'da kalabilmek, yardimci olabilmek istiyoruz."

ABD, 29 Subat 2020'de Katar'in baskenti Doha'da Taliban ile anlasma yapmis ve anlasma geregince 1 Mayis'ta Afganistan'daki askerlerinin tamamini çekecegini taahhüt etmisti.

20 Ocak 2021'de görevi devralan ABD Baskani Joe Biden 1 Mayis'ta tamamen çekilmenin mümkün olmadigini açiklamis daha sonra ise 11 Eylül'ün yil dönümüne kadar ülkedeki tüm Amerikan askerlerinin çekilmesi talimatini vermisti.

ABD Merkez Kuvvetler (CENTCOM) Komutanliginin verilerine göre çekilmenin yüzde 50'si tamamlanmis durumda.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile