Sektörün "2014-2015 Yılı Değerlendirme/Bilgilendirme" toplantısı Vahap Küçük'ün ev sahipliğinde, TAMPF çatısı altında yer alan Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYD) Başkanı Hulusi Belgü, Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, Gıda Perakendecileri Derneği (GPD) Başkanı Nihat Özdemir, Kategori Mağazacılığı Derneği (KMD) Başkanı Alp Önder Özpamukçu ile Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmecileri Derneği (TURYİD) Başkanı Kaya Demirer'in katılımıyla yapıldı.
Vahap Küçük, 2015 yılında, geçen yıla paralel bir büyüme oranı beklediklerini belirterek, "2014 yılında Türkiye ekonomisinin yüzde 3,3 büyümesi beklenirken, perakende sektörü reel bazda yüzde 9 büyüdü. Geçen yıl toplam perakende sektöründeki istihdamımız 2,5 milyon oldu. Bunun 750 bini organize perakendede yer aldı. Toplam perakendenin 2014'te 250 milyar dolar olan cirosunun 110 milyar dolarını organize perakende sektörü gerçekleştirdi. 2015'e baktığımızda ise Türkiye ekonomisinde yüzde 4, modern perakendede ise yüzde 9 büyüme öngörüyoruz, organize perakendede ciro 120 milyar dolar çıtasını aşacak" diye konuştu.
Küçük, bu yıl içinde 20 yeni alışveriş merkezi tüketicilere kapılarını açacağını kaydederek, bu alışveriş merkezlerinin modern perakende istihdamına yaklaşık 50 bin kişilik katkı sağlayacağını bildirdi.
2015 yılında ülke ekonomisini ve perakende sektörünü etkileyebilecek unsurlar arasında komşu ve bölge ülkelerde yaşanan siyasal gerilimin ilk sırada yer aldığını dile getiren Küçük, konuşmasına şöyle devam etti:
"Gerek Rusya ve Ukrayna'da, gerekse Irak ve Suriye gibi komşularımızdaki gerilim ve çatışmalar ticaretimizde ciddi anlamda belirleyici olmaya devam edecek. İçeride ise genel seçimler elbette önemli bir gündem maddesi olacak. Tüm bu nedenlerle, dikkatli ve temkinli olmaya devam etmemiz gerekiyor. Pazar çeşitlendirmesi, verimlilik ve özellikle de sürdürülebilirlik dikkate alınması gereken önemli noktalar. Ülkemiz markalarının yurt dışında artan ve ülke sayısı olarak da çeşitlenen mağaza ve satış noktaları büyümenin sağlam temeller üzerine oturduğunu işaret ediyor. Organize perakendenin sağlam temeller üzerinde büyümesini sürdürerek toplam perakendedeki payının ve ülke ekonomisine katkısının artmaya devam edeceğine inanıyoruz."
Konuşmasında 2015'de ekonomi ile sektörü olumlu ve olumsuz etkileyecek unsurlara da değinen Küçük, hane halkı harcamalarında benzin fiyatlarında yaşanan düşüş dolayısıyla oluşabilecek katkıya işaret etti.
Turizmin ve turizm gelirlerinin yükselişi, hükümetin orta vadeli ekonomik programındaki büyüme beklentisi, enflasyon rakamları, yurt dışında artan, çeşitlenen marka ve mağaza sayısı, Türkiye'nin yalnızca iç ya da dış pazar bağımlılığının bulunmaması, pazar alternatiflerinin olması, planlanan yeni yatırımlar, Doğu ve Güneydoğu'da çözüm sürecinin sağlayacağı katkı ile istikrarın sağlanması, ticari potansiyelin artması gibi pozitif unsurların altını çizen Küçük, Türkiye'de organize perakende oranının başka ülkelere kıyasla düşük olmasını ise bu anlamda sektörün potansiyelinin halen yüksek olduğu şeklinde yorumladı.
Vahap Küçük, risk oluşturan olumsuz faktörleri ise şöyle özetledi:
"Rusya ve Ukrayna'da 2014'de süregelen krizin devam etmesi, petrol fiyatı düşmesi sonucu gelirin düşmesi, bu ülkelere yapılan ihracatta ve gelen turist rakamlarındaki düşüş potansiyeli bu olumsuzluklar arasında sayılabilir. İhracatımızın önemli bir kısmı Avrupa ülkelerine. Bu nedenle avronun dolar karşısında değer kaybetmesi hammaddenin dolar, ihracatın avro olması nedeniyle ihracatçıları zorlamaktadır. Haziran ayında yapılacak seçimin ekonomiye olumsuz etkileri olacak mı olmayacak mı göreceğiz. Biz şu an 'inşallah olmaz' diye umut ediyoruz. Fed'in beklenen faiz artırımının doğuracağı sonuçlar, bölgede, özellikle komşu ülkelerde öngörülemeyen hareketlilikler, artan rekabet ve yüksek finansman maliyeti nedeniyle azalan karlılıkları öngörülen olumsuzluklar konusunda sayabiliriz."
Toplantıda HSBC Bank Hazine Direktörü Fatih Keresteci de yaptığı sunumda yakın, orta ve uzun vadede Türkiye ekonomisini bekleyen olası gelişmeleri paylaştı.
"Bir Cisim Yaklaşıyor" başlığını taşıyan sunumunda Keresteci, Türkiye ekonomisinin siyah ya da beyaz olarak nitelendirilmesinin yanlış olduğunu, gri tonuna sahip Türkiye ekonomisinde bu rengin doğru okunması sayesinde uzun vadede işlerin iyi ve istikrarlı gideceğini anlattı.
"Petrol fiyatlarındaki düşüş Türkiye'deki grileri bir ton daha açığa çevirdi ama yapısal reformların tamamlanması lazım" diyen Keresteci, bu reformların yerine getirilmesi durumunda ülkenin bulunduğu darboğazdan hızlı şekilde çıkacağına işaret etti.
-"Bu dönem atlatılırsa, Rusya Türk markalar için fırsat barındırıyor"
Konuşmaların ardından katılımcılar basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
Vahap Küçük, bir soru üzerine, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önünde olan ve neredeyse 10 yıldan beri konuşulan "Perakende Sektörünü Düzenleyen Yasa Tasarısı"nın eski halinin sektöre sıkıntı yaşatacak şekilde olduğunu belirterek, tasarının Ankara'daki görüşmelerin ardından yüzde 100 istenilen noktaya gelmese bile yönetilir şekle geldiğini söyledi.
BMD Başkanı Hüseyin Doğan, avroda yaşanan düşüşten Türk markaların yurt dışındaki mağaza yatırımlarını etkileyip etkilemeyeceği sorusu üzerine, "Markalarımızın önemli çoğunluğu özellikle dolarla iş yapılan yerlerde. Bazı yerlerde kısa vadede markalar bir strateji değişikliğine gitse de uzun vadede bu yatırımları etkileyecek bir strateji değişikliği olmayacak" yanıtını verdi.
2014 yılının yurt dışında daha fazla mağaza açılmasının hedeflendiği ama bölgelerde yaşanan sorunlar nedeniyle bunun başarılamadığını belirten Doğan, bu kapsamda 2015 yılında çalışmaların devam edeceğini, 2023 yılında 20 bine çıkartılması gereken mağaza sayısına ulaşmak için 2014'teki açıkların kapatılacağını dile getirdi.
Vahap Küçük de bölgede yaşananlar dolayısıyla şu an Suriye'de açık mağaza bulunmadığına, Ukrayna'da kapanan ve halihazırda faaliyet gösteren mağazaların bulunduğuna işaret ederek, Rusya'da herhangi bir kapanmanın söz konusu edilmesi için erken olduğu, içinde bulunulan dönemin atlatılabilmesi durumunda Türk markaları için Rusya'nın fırsatlar barındırdığı yorumunda bulundu.
Sektördeki karlılık sorununa ilişkin de Küçük, Favök-EBITDA'nın (Faiz Amortisman ve Vergi Öncesi Kar) yüzde 10'lar civarında bulunduğuna dikkati çekerek, 2008 yılından beri sektörde dış kaynak, finansman koşulları, kiralar verimsizlik gibi nedenlerden dolayı karlılıkların düştüğünü anlattı.
Küçük, 2015 yılında hedeflenen yüzde 9'luk büyümenin büyük bir bölümünün mevcut işletmelerin verimliliklerinin artırılması, bir bölümünün de yeni yatırımlar yoluyla sağlanacağını söyledi.
Perakende Sektörü 2015'te Yüzde 9 Büyüme Bekliyor
Tüm Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu (TAMPF) Başkanı Vahap Küçük, 2015'te perakende sektörünün yüzde 9 büyüyeceğini belirterek, organize perakendede cironun 120 milyar dolar çıtasını aşacağını söyledi.