Türkiye'de yıl başından beri gündemden düşmeyen Perakende Yasası ile ilgili daha önce 'sektörün önünü kesici' yorumunu yapan Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, bu kez hükümete 'yatırım yapmayız' resti çekti. Perakende Liderleri Oluşumu toplantısında konuşan Dinçer, "Yasa vatandaşı değil, küçük esnafı koruyor ve bu doğru değil. Yasa meclisten geçtiği taktirde gelecek üç yıl için perakende alanında düşündüğümüz 500 bin TL'lik yatırım ve buna bağlantılı olarak 8 bin ek istihdam planımızı hayata geçirmeyeceğiz" dedi. Sabancı Grubu'nun perakendeyi en önemli büyüme platformlarından biri olarak belirlediğini dile getiren Dinçer, "Bu yasa ile faaliyet göstermek son derece zor hale geliyor. Planları unutabiliriz demek istiyoruz. Bizim açımızdan mevcut faaliyetler devam eder ancak büyüme, yatırım ve istihdam olmaz. Böyle olunca da Türkiye kaybeder, hepimiz kaybederiz" ifadelerini kullandı.
BAŞBAKAN'A ANLAMLI DAVET
Bir alışveriş merkezinin açılışında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın perakende yasa tasarısıyla ilgili haksız rekabete hiçbir şekilde izin vermeyeceğini ve kimsenin mağdur edilmeyeceğini söylediğini anımsatan Dinçer şöyle konuştu: "Ben yasanın en son halini gördüm. Bu yasa tamamen Türkiye'de organize perakendenin önünü kesmek üzere hazırlanmış bir yasadır. Yasayı hazırlayanları; Sayın Başbakan'ı daha iyi dinlemeye ve anlamaya davet ediyorum." Vatandaşa pazar günleri saat 18.00'de 'hadi alışveriş bitti, eğlence bitti, hadi evine, giy pijamaları terlikleri televizyon seyret, git bakkaldan alışveriş yap' denmesinin mantıklı olmadığına dikkat çeken Dinçer, "Vatandaşı kalitesiz ürün tüketmeye zorlayamazsınız. Kayıtdışı ekonominin gelişmesine göz yumarak Türkiye'nin geleceğini ipotek altına alamazsınız" dedi.
Gelecek 10 yıl dönüşüm için kritik
Türkiye perakende pazarının yaklaşık 300 milyar dolar seviyelerinde olduğunu, dünya perakende devleri arasına iki Türk şirketinin girdiğini ifade eden Dinçer, "Önümüzdeki 10 yılı perakendenin dönüşümü açısından kritik dönem olarak görüyorum. Çok ciddi yatırımlar gerçekleşecek. Sektörde ciddi konsolidasyonlar olur" dedi. Dinçer, 2008 ve 2009'un sektör açısından kayıp iki yıl olduğunu ama buna ertelenmiş talep olarak da bakılabileceğini söyledi. Hükümetin mali politikalarını da yorumlayan Dinçer, "Hükümetin harcamalarda sıkı davranması güzel bir gelişme" şeklinde konuşuldu.
Başbakan'la randevu talebimizi geri çektik
ALIŞVERİŞ Merkezleri ve Perakendeciler Derneği (AMPD) Başkanı Mehmet Nane ise Perakende Yasası ile alakalı ortaya çıkan bilgi kirliliği yüzünden bundan sonra konuşmayacaklarını söyledi. Bu karara paralel olarak Başbakan'dan istedikleri randevu talebini geri çektiklerini vurgulayan Nane, "Başbakan görüşmek isterse tabi ki gideriz ama görüşme noktasında bizim ısrarımız olmayacak. İyi niyetli bile davransanız bu gürültülü ortamda çabalarınız geri tepebiliyor" yanıtını verdi.
Perakende Yasasına Sabancı tepkisi
Sabancı Holding Perakende Grup Başkanı Haluk Dinçer, Perakende yasası çıkması halinde 8 bin kişiye istihdam sağlama çalışmasını geri çekeceklerini ifade etti.