Çakır, düzenlediği basın toplantısında, perfüzyonistlerin hastanelerin ameliyathanelerinde özellikle açık kalp ameliyatlarında görev yaptığını söyledi.
Perfüzyonistlerin kalp akciğer makinesini kullanarak beden dışı dolaşım işlemini yöneten kişiler olduğunu dile getiren Çakır, şöyle devam etti:
"Perfüzyonistlere 2012 yılında Sağlık Bakanlığı eğitim vermiş ve sonrasında yapılan sınav neticesinde perfüzyonistlik yetki belgesi verilmiştir. Bu tarihten sonra yetki belgesi olmayan perfüzyonistin çalışması ve çalıştırılması yasaklanmıştır. Yetki belgesi almaya hak kazanan 592 perfüzyonist, gerek kamuda gerekse özel sektörde çalışmaktadır. Bu sayının yüzde 60 kadarı Kamu Hastaneler Birliğine bağlı hastanelerde, üniversitelerde ve vakıf hastanelerinde, kalan yüzde 40'lık kısmı ise özel sektörde çalışmaktadır. 7 gün 24 saat teyakkuzda olan bu meslek grubu kalp akciğer makinesi dışında ekstrakorporeal yaşam destek cihazları, ameliyat sırasında kanamalar sonucu kaybedilen kanın, ameliyat esnasında yıkanıp hastaya geri verilmek üzere eritrosit süspansiyonu elde etmede kullanılan cihaz gibi hayati öneme haiz cihazları kurar ve yönetir."
Perfüzyonistlerin farklı meslek kadrolarında hastanelerde çalıştırıldığını vurgulayan Çakır, "Yıllardır başka meslek gruplarına ait kadrolarda olup, sadece perfüzyonist olarak çalışmış ve bu meslek ile bütünleşmiş olan Sağlık Bakanlığı perfüzyonistlik yetki belgesine sahip sağlık profesyonellerinin, farklı meslek gruplarındaki kadrolarının perfüzyonist kadrosuna alınmasını istiyoruz" dedi.
Perfüzyonistlere Kadro İsteği
Eksen Sağlık Bir-Sen Genel Başkan Yardımcısı Yusuf Çakır, "Yıllardır hastanelerin ameliyathanelerinde farklı meslek grupları kadrolarda çalışan perfüzyonistlerin kadroya alınmasını istiyoruz" dedi.