Perre Antik Kent'teki Saha Taramasinda Ilginç Mezar Kabartmalari Ortaya Çikti

Perre Antik Kent'teki Saha Taramasinda Ilginç Mezar Kabartmalari Ortaya Çikti

Adiyaman’daki 80 hektarlik alanda kurulu olan Perre Antik Kent’te yapilan saha taramalarinda birbirinden ilginç mezar kabartmalarina rastlandi.

Kommagene Uygarligi’nin 5 büyük kentinden birisi olan Perre Antik Kentte bir taraftan kazi çalismalari sürerken, diger taraftan saha tarama çalismalari yapiliyor. Antik kentin nekropol alan ve çarsi bölgelerinde yürütülen kazi ve temizleme çalismalarinda tarih gün yüzüne çikarken, yeni objeler otaya çikiyor.

Nekropol alanda yürütülen kazi ve temizleme çalismalarinda ortaya çikan kaya mezarlarin yani sira 80 hektarlik alanda ekipler tarama çalismasi da yapiyor. Saha taramasinda mezarlarin girislerinde birbirinden ilginç kabartma ve süslemeler tespit ediliyor.

Adiyaman Müze Müdür Yardimcisi Mustafa Çelik, “Perre Antik Kent toplamda 80 hektarlik bir alandan olusuyor. Çok genis bir alan oldugu için kazilar belli bir noktada devam ediyor. Diger alanlarda ise alan arastirmasi yapiyoruz. Bu alan arastirmalarinda farkli objelerle karsilasiyoruz. Bunlardan bir tanesi de alçak kabartma rölyefi olan kadin kabartmasidir. Burada o dönemin kiyafetleriyle gösterilen, toga adi verilen kiyafetle gösterilen bir bayan kabartmasi var. Saçlar bukle seklinde asagiya, saga ve sola sarkitilmis. Ayrica omuzlarda verilmis. Bu alt tarafta da ayrica yaklasik 7-8 satirdan olusan bir yazit mevcut ama bu yazitin bir kismi tahrip olmus. Bu mezar yapilarin haricinde, alçak kabartmanin haricinde ayrica alanda günes kursu, hayat agaci motifi ve girlant dedigimiz farkli süsleme sekilleriyle de karsilasmaktayiz. Alan çalismasinda tespit ettigimiz bu mezar yapilari ve kabartma M.S. 2. yüzyila denk gelmektedir” dedi.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile