Perşembe'de 2. Kivi Festivali

Perşembe'de 2. Kivi Festivali

Ordu'nun Perşembe ilçesinde Perşembe Dayanışma Kalkınma Derneği (PERDAKDER) tarafından bu yıl ikincisi düzenlenen 'Kivi Festivali' yapıldı.

İlçe Kaymakamı Abdullah Küçük, Garnizon Komutanı Yüzbaşı M. Murat Şimay, Belediye Başkanı İ.Selami Çarkçı, AK Parti İlçe Başkanı Kemal Bahtiyar, daire müdürleri ve sivil toplum örgütü temsilcileri ile çok sayıda vatandaşın takip ettiği festivalde bir konuşma yapan Kaymakam Abdullah Küçük, Perşembe ilçesinde 360 çiftçinin toplam 338 dekar alanda 450 ton kivi ürettiğini, ilçe ekonomisine yılda yaklaşık 1 milyon lira katkı sağladığını belirtti. Kaymakam Küçük, başta Efirli köyü ve Kırlı beldesi olmak üzere 20'ye yakın köyde kivi üretimi yapıldığını vurgulayarak, "Dünyada ekonomik kriz yaşanırken ülkemizde bir kriz yaşamıyorsak bu en başta çiftçilerimizin sayesindedir. Onlar alkışın en büyüğünü hak ediyorlar" dedi.
PERDAKDER Başkanı Nedim Saka da, 10-15 yıl önce bahçelerde bir çeşit daha meyve olsun diye dikilen kivinin bugün fındıktan sonra en fazla gelir getiren tarım ürünü olduğuna dikkat çekti. Bu seneki hasadın 700 ton civarında olmasının beklendiğini kaydeden Saka, "Bizim amacımız Perşembe ilçemizi denizi, tarihi, güzellikleri ve en son kivi başkenti yapmak için hedefimize ulaşıncaya kadar tanıtmaya devam edeceğiz. Fındıkta olduğu gibi kivide de çeşitli sorunlarımız var ama bunlarında aşılacağına inanıyoruz. Lütfen bu güzel ilçemizin değerini bilelim ve tanıtmak, yükseltmek için elimizden geleni yapalım" Diye konuştu.
Perşembe Kivi Üreticiler Birliği Başkanı Hasan Şahin de, 1990'lı yıllarda çeşit olsun diye dikilen kivilerin bugün geldiği noktanın göz kamaştırıcı olduğunu belirtti. O gün dikilen 2-3 fidanın şimdi büyük bahçelere dönüştüğünü belirten Şahin, "Bugün çoğu kayıt altına alınmamış 400 dekara yakın kivi bahçelerimiz var. Bu da 20-30 bin fidan demektir. 2-3 yıl sonra rekolte bin tonun üzerinde olacak" şeklinde konuştu.
Perşembe Belediye Başkanı İ.Selami Çarkçı ise, kivinin Perşembe ilçesinin markalarından bir tanesi olduğuna dikkat çekti. Çarkçı, kivinin Perşembe ilçesine güzel katkılar sağlayacağını dile getirdi.
Kivi Festivali el emeği sergisi, PERDAKDER binasının açılışı ve keşkek gecesi ile son buldu. Gece düzenlenen etkinlikte ise Yener Kaya ve gurubunun müzik şöleni festivale renk kattı.
Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile