Pertek'te Yürütülen Kdrp ve Sodes Projeleri

Tunceli'nin Pertek ilçesinde Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında hayata geçirilen Kadınlar Pertek'i Sarımsaklıyor Projesi ve Köye Dönüş ve Rehabilitasyon Projesi (KDRP) çerçevesindeki Pertek Tarımsal Alet, Ekipman Parkı Projesi devam ettiriliyor.

Tunceli Valisi Hakan Yusuf Güner, AK Parti'den Pertek Belediye Başkanlığına seçilen Recai Vural'ı makamında ziyaret ederek yeni görevi dolayısıyla kutladı.
Ardından İlçe Halk Eğitim Merkezi ve Akşam Sanat Okulunu ziyaret eden Güner, devam eden kurslar ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün ilçede 2 yıldır sürdürdüğü Kadınlar Pertek'i Sarımsaklıyor Projesi ve Pertek Tarımsal Alet, Ekipman Parkı Projesi hakkında bilgi aldı.
Tunceli sarımsağının tescillendiğini ifade eden Vali Güner, "Artık dünyada, Antartika'da, Türkiye'de Tunceli sarımsağı denen bir sarımsak var ve bu tescillendi. Sarımsağın tescillenmesinin ardından yaygınlaştırılması için uğraşıyoruz. Şu anda 4 ilçemizde vatandaşlarımıza bu tohumları, yeri de veriyoruz ve diyoruz ki 'üretin, ürettiğiniz sizin olsun. İsterseniz tüketin, isterseniz satın. Sadece istediğimiz verdiğimiz tohum kadar bize yeniden tohum verirseniz memnun oluruz" dedi.

- "Tunceli sarımsağı, Çin'den gelen sarımsak 4 kat pahallı"
Bu işi yapmak isteyen kadınların Gıda Tarım ve Hayvancılık İl ve İlçe Müdürlüklerine ve Kaymakamlıklara müracaat etmesini isteyen Güner, "Tunceli sarımsağı, Çin'den gelen sarımsaktan neredeyse 4 kat pahallı, organik ve kaliteli. Aroması ve bitkisel boyutuyla insan sağlığına faydalı ve ağızda koku yapmayan bir sarımsak. Bundan dolayı bu sarımsak çok tutuluyor ve il dışından gelen siparişlere cevap veremiyoruz. İnşallah Tunceli'nin balını, fasulyesini, sarımsağını marka haline getireceğiz" diye konuştu.

Pertek Tarımsal Alet, Ekipman Parkı Projesi'ne de dikkati çeken Güner, bu kapsamda 75 bin liraya tarımsal ekipman alındığını belirterek, "Ekipmanlar, maddi durumu iyi olmayan, ekipmanı olmayan üreticiler tarafından cüzi miktarda bir ücretle diledikleri gibi kullanılabilecek. Proje, ilçede tarımın gelişmesine katkı sağlayacak" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Orhan Kaya da 76 bin 430 liraya mal olan proje kapsamında 20 kadın üreticiyi daha sarımsak üretimine dahil etmeyi planladıklarını söyledi.

Vali Güner'in ilçedeki temaslarına Kaymakam Memiş İnan, Belediye Başkanı Recai Vural, İl Jandarma Komutanı Albay Yurdakul Akkuş ve İl Emniyet Müdürü Fahrettin Şen de katıldı.

Ana Sayfa
Manşetler
Video
Yenile