Peru’da devlet baskanligi seçimlerinin ilk turunda en yüksek oyu almasinin ardindan 2’inci tura kalan sagci 46 yasindaki Keiko Fujimori ile 51 yasindaki solcu Pedro Castillo’nun arasindaki seçim yarisi kiyasiya devam ediyor. Peru Ulusal Seçim Komisyonu Ofisi (ONPE) tarafindan yapilan açiklamada, 4 gündür devam eden sayim islemlerinde oylarin yüzde 99,129’unun sayildigi ve ilk belirlemelere göre Sosyalist aday Castillo’nun yüzde 50,204 oy alarak, yüzde 49. 796 oy alan rakibi Fujimori’nin önüne geçtigi belirtildi. ONPE, oylarin 8 milyon 791 bin 778’ini Castillo’nun, 8 milyon 720 bin 337’sini ise Fujimori’nin aldigini ifade etti.
Toplamda 25 milyon 65 bin 380 seçmenin yüzde 74,65’inin yani 18 milyon 713 bin 454’ünün sandik basina gittigini bildiren ONPE, oylarin 17 milyon 512 bin 115’inin geçerli, 1 milyon 80 bin 559’unun geçersiz sayildigini ve 120 bin 780 adet bos oy çiktigini kaydetti.
Peru ordusuna darbe çagrisi yapildi
Oy sayiminda geriye düstügü andan itibaren Fujimori’nin destekçileri tarafindan sosyal medyada yapilan paylasimlarda, Castillo taraftarlarina militan yakistirmasi yapildi. Paylasimlarda, "Bir grup teröristin demokrasiyi çalmasina izin vermeyecegiz" ifadeleri kullanilarak, Peru ordusuna "düzen getirme" çagrisi yapildi.
"Ülkenin toprak bütünlügü müzakere konusu degildir"
Seçim sonuçlarina ordunun müdahale etmesi yönünde bazi kesimlerden sosyal medya üzerinden gelen çagrilara iliskin Peru Savunma Bakanligi (MINDEF) tarafindan yapilan açiklamada, "Silahli Kuvvetlerin seçimle ilgili veya siyasi konulara müdahale etmesi çagrilarinin yayilmasiyla ilgili Savunma Bakanligi, su açiklamayi yapmayi zorunlu bulmustur: Siyasi anayasa, Silahli Kuvvetlerin temel amacinin bagimsizligi ve egemenligi garanti altina almak oldugunu belirler. Ülkenin toprak bütünlügü müzakere konusu degildir. Anayasal güce tabidir. Bu nedenle bu durumu ihlal etmeye yönelik herhangi bir çagri demokrasi için uygun degildir" ifadelerine yer verildi.
Peru Ulusal Seçim Jürisi’nden darbe çagrilarina tepki geldi
Peru Ulusal Seçim Jürisi (JNE) Baskani Jorge Salas da yaptigi açiklamada, bazi kesimlerden gelen Pedro Castillo’nun devlet baskanliginin taninmasi ve Peru ordusuna darbe yapmasina iliskin çagrilara tepki gösterdi. Salas, "Halkimizdan demokrasiyi onaylamayi amaç edinmeyen ve umutsuzlukla ele alinmis sahte haberlere itibar göstermemelerini rica ediyorum. Darbe, yani ayaklanma, ordunun ve Silahli Kuvvetlerin müdahale etmesini talep etmek kiskirtici bir eylemdir" dedi.
Fujimori’den 802 sandik merkezi için iptal basvurusu
Peru’da resmi seçim sonuçlarinin açiklanmamasina ragmen Halk Gücü Partisi’nin sagci adayi Fujimori, ülke çapinda yaklasik 200 bin oyu temsil eden 802 sandik merkezinde oylarin iptali için JNE’ye basvurdu. Fujimori, 802 merkezdeki oylarin iptal edilmesi durumunda en kötü ihtimalle 300 binden fazla oy farkiyla seçimi kendilerinin kazanacagini iddia etti.
Peru’da protestolar basladi
Fujimori’nin iddialari ve sosyal medyada yapilan darbe çagrilarinin ardindan Peru sokaklarinda protestolar basladi.
Seçimi kaybettiklerini kabul etmeyen Halk Gücü yandaslari tarafindan yapilan açiklamada, "Bu, komünist sahtekarliga karsi bir protesto yürüyüsüdür. Biz özgür bir Peru, özgür bir demokrasi istiyoruz. Nihai sonuçlar açiklanana kadar sokaklarda kalacagiz" ifadeleri yer aldi. Protestolar sirasinda Peru’nun baskenti Lima sokaklarinda ise iki partinin destekçileri arasinda kavgalar çikti.
Fujimori’ye kaos suçlamasi
Solcu aday Castillo’yu destekleyen Özgür Peru Partisi tarafindan yapilan açiklamada, parti destekçilerine sükunet çagrisi yapilarak, Halk Gücü’nün baskan adayi Fujimori ve yandaslarinin ülkede kaos çikarmaya çalistiklari iddia edildi. Fujimori’yi kaosa neden olmakla suçlayan parti, "Destekçilerimizi ve dostlarimizi sabirli ve sakin olmaya çagiriyoruz. Teyakkuzdayiz. Kaosa ve siddete neden olmak isteyen Fujimori’nin oyununa düsmemeliyiz. Halk zaten sandikta konustu.
Buna saygi duyulacak" dedi.
"Bu ülkeyi kaos içinde görmek isteyenlerin provokasyonlarina kanmayalim"
Peru’yu kaos içinde görmek isteyenler tarafindan kiskirtilmamalari konusunda destekçilerine çagrida bulunan Castillo, "Sokaklarda direnmeye devam edenlere tesekkür ediyorum. Bu ülkeyi kaos içinde görmek isteyenlerin provokasyonlarina kanmayalim. Bu nedenle baris ve huzur çagrisi yapiyoruz. Tüm Perululara ait olan bu son savasta kararli ve mutlu devam edelim" ifadelerini kullandi.
Peru’da seçilen kongre üyelerinin en geç 27 Temmuz’da yemin ederek görevlerine baslamasi ve Peru Anayasasi’na göre devlet baskani ve seçilmis baskan yardimcilarinin Peru’nun bagimsizlik günü olan 28 Temmuz tarihindeki ulusal bayram kutlamalarinda hazir olmasi gerekiyor.
Peru'da Devlet Baskanligi Ön Seçim Sonuçlari Açiklandi
Peru Ulusal Seçim Komisyonu Ofisi (ONPE), devlet baskanligi ön seçim sonuçlarini açikladi. Sosyalist aday Pedro Castillo yüzde 50,204 oy ile yüzde 49.796 oy alan rakibi Fujimori’nin önüne geçerken, Halk Gücü Partisi’nin sagci adayi Keiko Fujimori’nin destekçileri sosyal medyada Peru ordusuna darbe çagrisi yapti.